fbpx
 1. Home
 2. /
 3. Dental blog
 4. /
 5. Fogászati blog
 6. /
 7. Vérre megy: küzdelem a...

Vérre megy: küzdelem a fogínyvérzés ellen

A fogínyvérzés Magyarországon szinte népbetegség: alig van olyan ember, aki rövidebb-hosszabb ideig ne szenvedne tőle élete során. Az ok elsősorban a helytelen szájhigiénia, amin egy kis odafigyeléssel könnyen lehet segíteni. Egyes esetekben azonban komolyabb betegség állhat a háttérben, ezért érdemes mielőbb kinyomozni, mivel állunk szemben, és még időben megtenni az óvintézkedéseket.

Mi áll a fogínyvérzés hátterében?

Hasonlóan a legtöbb fogászati betegséghez, a fogínyvérzés oka is elsősorban a szájápolás elhanyagolása. Az ínyen megtapadó, fogkefével vagy fogselyemmel el nem távolított lepedék azonnal hozzálát a pusztító munkához, amit a szervezet gyulladással igyekszik kivédeni. A gyulladás következtében kitáguló erek pedig vérezni kezdenek, hogy megóvjanak minket a kórokozóktól.

A szájhigiénia hiányosságain túl sok egyéb, gyakran akár komolyabb betegség is állhat a háttérben. A vérzés például többek között a fogágybetegség első tünete. Fontos, hogy a problémával azonnal elkezdjünk foglalkozni, ha fennáll az esélye. A fogágybetegség ugyanis leépítheti a csontokat, hatására visszahúzódhat a fogíny és meglazulhatnak a fogak, legrosszabb esetben pedig végképp búcsút mondhatunk a fogainknak. A fogágybetegség kezelésével a parodontológia, illetve a parodontológus fogszakorvosok foglalkoznak.

Ha a fogorvos a fenti okokat kizárta vagy kezelte, akkor kerülhetnek szóba más betegségek, a probléma lehetséges eredőiként. Az „oknyomozás” része lehet a góckutatás – de arra is fel kell készülni, hogy esetleg továbbküldenek bennünket a panasszal más specialistákhoz (pl. belgyógyász, onkológus).

A teljesség igénye nélkül, a következő betegségek tüneteként vérezhet a fogíny:

 • cukorbetegség
 • leukémia
 • vírusfertőzések (pl. herpesz)
 • gombás fertőzések
 • allergia
 • hiánybetegségek

 

A betegségeken túl előfordul, hogy a fogínyvérzés egyes életszakaszokhoz kapcsolódva jelenik meg. Lehet pl. a terhesség, a pubertáskor, de akár a menstruációs ciklus kísérője is. Az is megtörténhet, hogy egyes gyógyszerek mellékhatásaként tapasztalunk vérzést a szánkban. Ilyen szerek lehetnek: hormonális fogamzásgátlók, vérnyomáscsökkentők, immungyógyszerek stb.

Mit tehetünk a fogínyvérzés ellen?

A megoldás kulcsa a profi napi fogápolás, ami a fogkefe és a fogkrém helyes használatán túl magában foglalja a fogselyem és egyéb fogköztisztító eszközök, esetleg öblögetők, szájvizek használatát is. Tévhit, hogy a vérző részt nem szabad tisztítani, sőt: éppen ott hiányzik igazán a gondos ápolás! Persze ezt elővigyázatosan kell tennünk, puha fogkefe és kímélő fogkrém segítségével.

Ha fogínyvérzéssel küzdünk, akkor ajánlott igénybe venni egy alapos dentálhigiéniai kezelést is, ami fogápolási tanácsadást is magában foglal. Így első kézből, magától a szakembertől tanulhatjuk meg a megfelelő szájhigiénia szabályait. A kezelés során pedig az orvos körültekintően eltávolítja a fogkövet, amely nemcsak elszínezi a fogat, ezzel esztétikai problémákat okozva, de a fogínyvérzés egyik okaként is jelentkezhet. Miután megszabadultunk a fogkőtől, polírozás következik, hogy megnehezítsük a lepedék dolgát, ami a polírozott fogakon nehezebben rakódik le.

Ha Ön is gyakran találkozik vérfoltokkal fogkeféjén, ne halogassa a fogorvosi ellenőrzést, hiszen a kezeletlen problémák idővel súlyosbodhatnak!

Várjuk jelentkezését!

  Röntgen felvétel