fbpx

Szájsebészet

A bölcsességfog eltávolítása

A bölcsességfogak a legváltozatosabb pozíciókban helyezkedhetnek el az állcsontban, helyzetük az esetek túlnyomó többségében a normálistól eltérő és egyedi. Ennek oka, hogy az evolúció során egyre kisebbé vált az emberi arckoponya, legfőképpen az alsó állkapocs, így kevesebb hely áll rendelkezésre ugyanannyi fog számára. Egyre gyakrabban fordul elő azonban, hogy egyáltalán nincs csírája a bölcsességfognak, aminek köszönhetően nem is okoz gondot a szerencsés páciensnek.

A bölcsességfog által okozott problémák

Jellemző, hogy a bölcsességfog nem tud előtörni teljes egészében, egy része (vagy akár a teljes fog) az íny alatt marad. Ez fájdalmas duzzanattal és gyulladással járhat.

Gyakran akkor sem jobb a helyzet, ha a bölcsességfog részlegesen előtört. Ekkor a legnagyobb gondot az okozza, hogy a fog nem tisztítható meg tökéletesen, az íny alatt rekedt része pedig egyáltalán nem ápolható a szokásos módon. A tisztítás hiánya a fog szuvasodása mellett kellemetlen leheletet is okozhat.

Ha a bölcsességfog rossz pozícióban helyezkedik el, pl. vízszintesen az állcsontban, az a többi fog torlódását okozhatja, illetve a bölcsességfog mellett lévő fog szuvasodását és gyökérének felszívódását eredményezheti.

A fentiek fényében azt mondhatjuk, hogy az esetek többségében ajánlott a bölcsességfogak eltávolítása, a további problémák elkerülése érdekében.

A bölcsességfog eltávolításának menete

Az eltávolítás kétféle módon történhet:

Egyszerű foghúzásra akkor nyílik mód, ha a fog koronája előbújt már, és egy fogóval könnyedén el lehet távolítani.

A másik megoldás a fog sebészi úton történő eltávolítása, amely akkor indokolt, ha egyáltalán nem, vagy csak részlegesen nőtt ki az ínyből. Ebben az esetben már komplexebb beavatkozás szükséges: először feltárjuk az ínyt, majd a csont fúrását követően kiemeljük a fogat a csontból.

Aggodalomra azonban semmi ok: mindkét beavatkozás teljesen fájdalommentes, helyi érzéstelenítéssel történik.

A bölcsességfog eltávolítása altatásban

Az Evergreen Dental számtalan szolgáltatása mellett megoldást kínál arra is, ha Ön leküzdhetetlen félelmet érez a fogászati kezelésekkel kapcsolatban. Ilyen esetekben javasoljuk, hogy vegye igénybe klinikánk altatásos szolgáltatásait. Profi aneszteziológus csapatunk gondoskodik róla, hogy Ön minden kellemetlenség nélkül kezeltethesse fogait.

Az altatás nagy előnye, hogy egyszerre akár több kezelést is elvégeztethet az egyszerű fogtöméstől a komolyabb szájsebészeti műtétekig. A beavatkozás utáni pihenésről kellemes hangulatú ébredőszobával és állandó felügyelettel gondoskodunk.

Kifejezetten ajánljuk az altatásos megoldást, ha Ön mind a négy bölcsességfogától egyszerre szeretne megszabadulni.

Gyökércsúcs rezekció (csonkolás)

A gyökércsúcs rezekció egy olyan fogmegtartó szájsebészeti beavatkozás, melynek során a gyulladt gyökércsúcsot eltávolítjuk a környező gyulladásos szövetekkel együtt. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy ne kerüljön sor foghúzásra, ahogyan az korábban szokásos volt a fogászatban.

A kezelés általában csak a frontfogak és a kisőrlők esetében lehetséges. Ennek oka egyrészt az, hogy a hátrébb elhelyezkedő nagyőrlők gyökércsúcsai sokkal nehezebben érhetők el; másrészt pedig az, hogy a gyökerek jóval változatosabb pozícióban állhatnak, mint a többi fognál.

A rezekciót mindig egy olyan gyökértömés előzi meg, amellyel sajnos nem sikerült elérni a kívánt eredményt. Ilyenkor először egy újabb, tökéletes gyökértömést kap a páciens.

A műtétet akkor tekinthetjük eredményesnek, ha a csonkolással sikerül megszüntetni a csont további fertőződését, és a rezekciót követően is erős és stabil marad a fog. A panaszok megszűnése után általában esztétikai koronával látjuk el a fogat.

Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, ha a fogbeültetés tervezett helyén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű csont az implantátum befogadásához. Ez általában akkor fordul elő, ha a páciens hosszú időn keresztül nem pótoltatja elvesztett fogát, így a foghiány helyén a csont anyaga fokozatosan lebomlik. Ezt elkerülendő érdemes mielőbb fogorvoshoz fordulni, ugyanis minél később jelentkezik a páciens implantációra a fogelvesztést követően, annál nagyobb az esély rá, hogy szükséges lesz csontpótló anyagot alkalmazni.

Az Ön fogainak aktuális állapotától függően a csontpótlás kétféleképpen történhet. Egyrészt sor kerülhet rá az implantáció előtt, egy külön műtét keretében, amikor is a csontpótló anyag becsontosodása és szervülése után, hónapokkal később helyezzük be az implantátumot. A másik megoldás, amikor az implantációval egy időben végezzük el a pótlást. Ez utóbbi akkor ajánlott, ha csak kisebb csontdefektust szükséges pótolni, amely az implantátummal együtt csontosodik be az állcsontba.

A szájsebészetben különféle csontpótló anyagok használatosak: lehetnek állati eredetűek, szintetikus csontpótló anyagok, illetve a páciens saját csontja.
Az Evergreen Dental szájsebész szakorvosai kizárólag a legjobb minőségű anyagokat használják, és természetesen az Ön egyéni esetétől függően a legmegfelelőbb megoldást választják.

Az implantátum beültetését minden esetben gondos tervezés előzi meg. Ehhez első lépésként egy panorámaröntgen, valamint a pontos tervezés érdekében egy CT felvétel szükséges. A leleteket kielemezve szakorvosaink már előzetesen megállapítják, hogy az Ön esetében mekkora az esélye a csontpótlás szükségességének.

Hívjon minket vagy írjon nekünk most!

Elérhetőségeink:
+36 1 201 0835info@evergreendent.hu