fbpx

Fogkőeltávolítás

  1. Home
  2. /
  3. Fogkőeltávolítás

Miért fontos a fogkőeltávolítás?

A professzionális fogkőeltávolítás talán az egyik legalapvetőbb és legfontosabb fogászati kezelés.

Evés és ivás után a fogakon megtapadnak a szennyeződések, az un. plakkok, amelyek rövid időn belül lepedékké alakulnak. Ehhez a lepedékhez a nyálból ásványi anyagok tapadnak, amelyek fogkövekké szilárdulnak.

A fogkövek a fogközökben, az íny alatt és a nehezebben tisztítható helyeken tapadnak meg és sajnos fogkefével már kevesebb eséllyel szedhetjük le őket. Eltávolításához professzionális eszközökre és dentálhigiénikus szakemberre van szükség, aki nem csak megszabadít minket fogkövünktől, de hasznos szájápolási tanácsokkal is ellát minket.

Fontos tehát, hogy bizonyos időközönként látogatást tegyünk dentálhigiénikusunknál és ellenőriztessük fogaink állapotát.

Mi a fogkőeltávolítás menete az Evergreen Dentálnál?

Amikor Ön először érkezik fogászatunkra, első körben egy anamnézis kérdőívet és egy, a kezeléssel kapcsolatos beleegyező nyilatkozatot adunk át Önnek kitöltésre, melyben tájékoztatjuk Önt a dentálhigiénés kezelés folyamatáról és a vizsgálat utáni teendőkről.

Amikor beül a székbe, dentálhigiénikus kollégánk először áttekinti a fogsorát, feltesz néhány kérdést egészségével kapcsolatban és nekilát a munkának.

Ultrahangos depurátorral a fogzománc károsítása nélkül, rezgő mozgás segítségével szétporlasztjuk és eltávolítjuk fogköveit. A depurátor nem károsítja a fogzománcot. Ezután következik a gyöngyhomok fúvás. Ezek a lépések segítenek eltávolítani a fogakon és a közöttük ragadt étel és baktérium maradékokat, valamint segítenek megszabadítani a sárgás színű foltoktól.

A kezelés végén a fogak felszínét pasztával, speciális kefékkel és gumiharangokkal simára polírozzuk, hogy ezzel csökkentsük a lepedék újbóli megtapadásának esélyét. Ennek köszönhetően a fogak felülete simább lesz és az alapos tisztításnak köszönhetően fehérebbnek is hat majd.

A kezelés befejeztével dentálhigiénikusaink megtanítják a helyes szájhigiénia fenntartására, a fogtisztítás technikájára, és megmutatják az ehhez javasolt kis eszközöket is (pl.: interdentális fogköztisztító kefe, fogselyem).

Kiss BarbaraVezető asszisztens, dentálhigiénikus

Gyakran ismételt kérdések

Hol alakulhat ki fogkő?

Saját fogainkon kívül a protéziseken, pótlásokon, koronákon és hidakon is megtapadhat a fogkő.

Milyen gyakran van szükség fogkőeltávolításra?

A dentálhigiénés kezelés szükségessége egyénfüggő. A szájban lévő nyál összetétele és a fogközökben lévő lerakódások indokolják a dentálhigiéniai kezelést, ezen kívül pedig függhet még az alábbi egyéni esetektől is, mint pl. a

  • Fogkőképződésre való hajlamtól: vannak, akiknél a fogkő gyorsabban alakul ki, mint másoknál. Ezt a hajlamot befolyásolhatja a genetika, a táplálkozás, az életmód illetve egyes betegségek, mint a cukorbetegség vagy a pajzsmirigybetegség.
  • A szájápolási szokásoktól: A gondos szájápolási rutinok segítenek megelőzni a fogkőképződést. A rendszeres fogmosás és a fogselyem használata mellett fontos a rendszeres fogászati ellenőrzés és tisztítás is.
  • Fogpótlások meglététől: nagyobb eséllyel áll fenn a fokozottabb fogkőképződés lehetősége, ha Ön bármilyen fogpótlással rendelkezik.  Ennek okán ezeket a fogakat különösen gondosan kell tisztítani, és rendszeresen ellenőriztetni kell a fogorvossal.

Az általános javaslat az évi egy vagy kettő kezelés. Dentálhigiénikusunk pontos, személyre szabott információkat ad Önnek erről, ha rendszeresen ellátogat a kezelésre.

A szájban lévő nyál összetétele és a fogközökben lévő lerakódások indokolják a dentálhigiéniai kezelést (ultrahangos fogkőeltávolítást, gyöngyhomokfúvást, polírozást), ennek gyakoriságát a dentálhigiénikus szakember határozza meg.

Milyen betegségek előzhetők meg, ha Ön rendszeresen eljár fogkőeltávolításra?

A kialakult fogkő következtében és a nem megfelelő szájápolás miatt számos fogászati probléma jelentkezhet. 

A leggyakoribb fogászati problémák, amelyek a fogkő következményeként felléphetnek: a fogszuvasodás, fogínyvérzés, fogágybetegség vagy akár a kellemetlen lehelet. 

Hány éves kortól ajánlott?

A fogkőeltávolítást már 10/ 12 éves kortól ajánlott elkezdeni, mert ebben az életkorban már megjelenhet a fogkő. A fogkő képződésre való hajlam egyénenként változó.

A fogkőeltávolítás segít megelőzni a fogszuvasodást, az ínygyulladást és a fogágybetegséget. Ezért fontos, hogy a gyerekeket már korán megtanítsuk a helyes fogmosási technikára, és rendszeresen vigyük őket fogorvoshoz.

Milyen érzésre számíthatok? Fájdalommal jár a kezelés?

A kezelés nem mondható fájdalmasnak, természetesen ez szintén egyénfüggő. Ha Önnek tapasztalatai szerint alacsonyabb a fájdalomküszöbe, dentálhigiénés szakemberünk a kellemetlenség enyhítésére be tud vetni egy enyhe érzéstelenítő hatású ínyzsibbasztó zselét.

Mire számíthatok a kezelés végeztével?

Akkor végeztünk jó munkát, ha a kezelés végén Ön végigsimítja nyelvével a fogait és minden kis rést, minden fogat külön érzékel nyelvével. A fogak felülete sima és kellemes érzetet kelt.

Néhány napig érezhet egy kis kellemetlenséget, mint duzzanat, enyhe vérzés, fogérzékenység, ez azonban pár nap múlva elmúlik.

Milyen technikával végezzük az Evergreen Dentalban a fogkőeltávolítást?

Ultrahangos depurátorral.

Mi a legnagyobb veszélye az elhanyagolt szájhigiéniának?

Az elhanyagolt szájhigiénia egyik legnagyobb veszélye a fogszuvasodás és az ínygyulladás. Ha a fogkő nem kerül eltávolításra, az íny elkezd visszahúzódni, sorvadásnak indul. 

Ha maradt megválaszolatlan kérdése, akkor jelentkezzen!
Mi visszahívjuk!

    Röntgen felvétel