fbpx

Héjak

A Hollywood-mosoly titka

A porcelán (indirekt) és kompozit (direkt) héjak manapság különösen népszerűek, mivel csak nagyon kis mennyiségű fogzománcot távolítanak el, a fogakra nem kell azonnal koronát tenni, ráadásul nagyon szépek és tartósak is.

Porcelán héjak

A porcelán héjak ideális megoldást jelentenek a kisebb hibák, elszíneződések és esztétikai hiányosságok elfedésére. A porcelán héjak az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmányai. Gondos tervezés, rendkívül precíz előkészítés az orvos részéről és esztétikailag igényes munka a fogtechnikus részéről. A befektetett munka és energia azonban megtérül – ragyogó, természetes megjelenésű, gyönyörű fogakkal. Természetesen nem mellékes, hogy a teljes koronát nem kell csiszolni és sok értékes fogpótlást sem kell eltávolítani, a munka csak a fog elülső részén jelenik meg.

Hogyan készülnek a porcelán héjak?

  1. Egy fogászati konzultáció keretében a fogorvos alaposan megvizsgálja, majd közösen megbeszélik a kezelés menetét.
  2. Ezután esztétikai szakorvosunk eltávolít egy minimális, körülbelül 0,5 mm-es réteget a fog elülső felületéről.
  3. Ezt követően pontos lenyomatot vesznek az Ön fogairól, hogy a fogtechnikusok elkészíthessék a porcelán héjat.
  4. Amíg a héj készül, addig Ön ideiglenes héjakat kap, hogy megőrizze a fogak esztétikáját és elkerülje a kellemetlenségeket.
  5. Különböző szondák a héjak elkészítésének minden fázisában ellenőrzik a formát, illeszkedést, színt stb.
  6. A veneerek rögzítése a következő időpont során történik egy nagyon erős speciális ragasztóval.

Kompozit héjak

A direkt kompozit héj esetében a fogakat nem csiszolják, nincs szükség lenyomatra és fogtechnikusra, hanem a teljes kezelés a fogorvosi rendelőben történik egy vagy legfeljebb 2 lépésben. A régi tömések és a roncsolódott részek eltávolítása után a fogorvos előkészíti a fogat, majd esztétikus kompozithéjjal borítja be. A kezelés során esztétikai szakemberünk különböző tónusú és színű kompozit anyagokat használ a mély rétegektől a felszínig. Az eredmény egy gyönyörű, a természetesre hasonlító restauráció.

Kompozit veneer minden olyan esetben készíthető, amikor nem hiányzik egy fog sem, vagy ha csak egy kis darab hiányzik a fogból. Ez gyakran előfordul fogszuvasodás vagy nagyobb tömések esetén. A kompozit héjakkal a fogak alakja és színe is megváltoztatható. Az is előfordulhat, hogy a kompozit héjak elkészítése előtt fogfehérítésre kerül sor, így egy új fogszínt lehet kialakítani, amely sokkal fehérebb, mint a korábbi. A fogfehérítés és a kompozit veneer együttesen hozza meg az elvárt eredményt. Bizonyos esetekben a Páciensek a kompozit héjakat választják, mert nem szívesen várnak a porcelán veneerre, mivel ezek elkészítése fogtechnikus munkáját igényli, ezért hosszabb időt is igénybe vehet.

Kompozit vagy porcelán héjakat válasszak?

A kompozit héjak főbb jellemzői:

-gyors
-többnyire egy kezeléssel elvégezhető
-kedvezőbb áron elérhető
nincs szükség fogtechnikusra
-szép, javítható eredmény egy fogászati kezeléssel

A porcelán héjak főbb jellemzői:

-lassabb, mert fogtechnikusra van szükség
-tartósabb
-magas színvonalú technológia

A döntés meghozatalához a fenti szempontokat érdemes figyelembe venni. Ha az egyik legszebb, legtermészetesebb és legkitűnőbb megoldást keresi, akkor Önnek a porcelán héj az ideális megoldás. Amennyiben egy gyors és viszonylag kedvezőbb áron elérhető megoldást keres, amely szépen és megbízhatóan helyreállítja a fogakat, akkor a kompozit héj kiváló választás.

A héjak felragasztása után

A héjak tisztítása nagyon fontos. A fogszuvasodás nem alakulhat ki a veneeren, de az alatta lévő fogakon igen. Ezért a száj- és fogápolásra vonatkozó tanácsokat szigorúan be kell tartani. A porcelán héjak ellenállnak az ételek okozta elszíneződéseknek, de ajánlott csökkenteni bizonyos italok, például a kávé, a tea vagy a vörösbor fogyasztását.
A héjak élettartama változó. Befolyásolhatja a genetika, a fogászati és szájhigiénia is. Általánosságban elmondható, hogy a héjak 8-12 évig tarthatnak, de megfelelő életmód és jó száj- és foghigiénia esetén ez az idő kitolható.

Ha bármilyen kérdése van, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

    Röntgen felvétel