Héjak

A porcelán és kompozit héjak manapság különösen népszerűek, mivel csak nagyon kis mennyiségű fogzománcot távolítanak el, a fogakra nem kell azonnal koronát tenni, ráadásul nagyon szépek és tartósak is.

Kompozit fogászati ragasztás

A kompozit fogászati ragasztás azt jelenti, hogy a fogakat nem csiszolják, nincs szükség lenyomatra és fogtechnikusra, hanem a teljes kezelés a fogorvosi rendelőben történik egy vagy legfeljebb 2 lépésben. A régi tömések és a roncsolódott részek eltávolítása után a fogorvos előkészíti a fogat, majd esztétikus kompozithéjjal borítja be. A kezelés során a fogorvos különböző tónusú és színű kompozit anyagokat használ a mély rétegektől a felszínig. Az eredmény egy gyönyörű, a természetesre hasonlító restauráció.

Kompozit veneer minden olyan esetben készíthető, amikor nem hiányzik egy fog sem, vagy ha csak egy kis darab hiányzik a fogból. Ez gyakran előfordul fogszuvasodás vagy nagyobb tömések esetén. A kompozit héjakkal a fogak alakja és színe is megváltoztatható. Az is előfordulhat, hogy a kompozit furnér elkészítése előtt fogfehérítésre kerül sor, így egy új fogszínt lehet kialakítani, amely sokkal fehérebb, mint a korábbi. A fogfehérítés és a kompozit furnér együttesen felel meg az elvárt eredménynek. Bizonyos esetekben a páciensek a kompozit veneereket választják, ha nem szívesen várnak a porcelán veneerre, mivel ezek elkészítése szintén fogtechnikus munkáját igényli, és ezért hosszabb időt vesz igénybe.

Porcelán héjak

A porcelán héjak ideális megoldást jelentenek a kisebb hibák, elszíneződések és esztétikai hiányosságok elfedésére. A porcelán héjak az esztétikai fogászat legelegánsabb vívmányai. Gondos tervezés, rendkívül precíz előkészítés az orvos részéről és esztétikailag igényes munka a fogtechnikus részéről. A befektetett munka és energia azonban megtérül – ragyogó, természetes megjelenésű, gyönyörű fogakkal. Természetesen nem mellékes, hogy a teljes koronát nem kell csiszolni, és sok értékes fogpótlást sem kell eltávolítani, a munka csak a fog elülső részén jelenik meg.

HOGYAN KÉSZÜLNEK A PORCELÁN HÉJAK?

 • Először a páciens részt vesz egy fogászati konzultáción. A fogorvos alaposan megvizsgálja, majd közösen megbeszélik a kezelést.
 • Ezután a fogorvos eltávolít egy minimális, körülbelül 0,5 mm-es réteget a fog elülső felületéről.
 • Ezt követően pontos lenyomatot vesznek a páciens fogairól, hogy a fogtechnikusok elkészíthessék a porcelán héjat.
 • Amíg a héj készül, a páciens ideiglenes héjakat kap, hogy megőrizze a fogak esztétikáját és elkerülje a kellemetlenségeket.
 • Különböző szondák a héjak elkészítésének minden fázisában ellenőrzik a formát, illeszkedést, színt stb.
 • A porcelánfurnér rögzítése a következő fogorvosi találkozón történik egy nagyon erős speciális ragasztóval.

KOMPOZIT VAGY PORCELÁN HÉJAK?

A kompozit héjak főbb jellemzői:

 • gyors
 • többnyire egy kezeléssel elvégezhető
 • olcsóbb
 • nincs szükség fogtechnikusra
 • szép, javítható eredmény egy fogászati kezeléssel

A porcelán héjak főbb jellemzői:

 • lassabb technika, 1-2 hétig tart
 • fogtechnikusra van szükség
 • drágább technológia

A döntés meghozatalához ezeket a szempontokat kell figyelembe venni. Az ár és a páciens esztétikai igényei nem mindegyek. Ha az egyik legszebb, legtermészetesebb és legkitűnőbb megoldást keresi, akkor biztosan a porcelán héjakat válassza. Ha azonban egy gyors és viszonylag olcsó megoldást keres, amely szépen és megbízhatóan helyreállítja a fogakat, akkor a kompozit héj kiváló választás.

A HÉJAK FELRAGASZTÁSA UTÁN

A héjak tisztítása nagyon fontos. A fogszuvasodás nem alakulhat ki a veneeren, de az alatta lévő fogakon igen. Ezért a száj- és fogápolásra vonatkozó tanácsokat szigorúan be kell tartani. A porcelán héjak ellenállnak az ételek okozta elszíneződéseknek, de ajánlott csökkenteni bizonyos italok, például a kávé, a tea vagy a vörösbor fogyasztását.
A héjak élettartama változó. Befolyásolhatja a genetika, a fogászati és szájhigiénia is. Általánosságban elmondható, hogy a héjak 8-12 évig tarthatnak, de megfelelő életmód és jó száj- és foghigiénia esetén ez az idő növelhető. Szükség esetén a héjakat ki kell cserélni.

Ha bármilyen kérdése van, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

  Röntgen felvétel