Implantáció

Számos oka lehet annak, ha egy páciens elveszíti a fogait, pl. történhet baleset vagy betegség következtében, esetleg öröklődés útján. Bármi is legyen azonban az ok, egy biztos: fogsora sérülése vagy hiánya nagymértékben kihat a mindennapi életére és az önbecsülésére.

Egy ragyogó mosoly ezzel szemben nemcsak jó benyomást kelt, de egészségesnek láttatja Önt, és sokat segít abban is, hogy teljes, felszabadult életet élhessen. Egy hófehér, igényes és rendezett fogsornak köszönhetően egyszerűen jobban érezheti magát. Kedvenc ételeit nyugodtan és élvezettel fogyaszthatja. Magabiztos lehet minden helyzetben, ami fontos Önnek: nemcsak otthon, hanem a munkahelyén is és bárhol, ahol meg kell jelennie – de legfőképpen: amikor a tükörbe néz.

Szerencsére a mai modern fogászat már számos professzionális és innovatív megoldást kínál a sérült vagy hiányzó fogak pótlására.

A fogászati implantátum és szerepe az Ön életében

A fogászati implantátum mesterséges foggyökér, amely tökéletesen beépül az állcsontba, biztonságos alapot nyújtva a kivehető vagy fix fogpótlásoknak.

Egy vagy több fog hiányánál, vagy akár teljes fogatlanság esetén alkalmazhatjuk őket. Ma már számos kezelési metódus és implantációs megoldás elérhető az Ön számára.

A fogászati implantáció előnyei:

 • A fogászati implantátum egy megbízható eljárás az elvesztett fogak pótlására, amelyet már 40 éve alkalmaznak sikeresen a fogszakorvosok.
 • Az implantátum megszólalásig hasonlít a természetes fogakra, és nem fogja érezni a kettő közti különbséget használat közben sem.
 • Biokompatibilis anyagokból készül, ezért a szervezet könnyedén befogadja.
 • Az implantátum akár élete végéig kiszolgálhatja Önt, megfelelő gondozás és szájhigiénia mellett.
 • Az implantáció egy ún. minimál invazív eljárás. Ez azt jelenti, hogy az egészséges fogak érintetlenül maradhatnak, azaz nem kell lecsiszolni őket a fogpótlás elkészítéséhez – ellentétben a hagyományos eljárásokkal.
 • Segít a csontállomány megtartásában, ugyanis a csont terhelése és stimulációja mérsékli a további csontvesztést. Ez az implantáció egyik legnagyobb előnye.
 • Stabilitást és kényelmet biztosít, a fogpótlási megoldások széles választékával.

Az Evergreen Dental Implantológiai Központban sok év tapasztalatával a hátunk mögött végzünk fogászati implantációt. Évente több száz beültetésre váró páciensen segítünk, a műtétek sikerességi százaléka pedig igen magas (99% fölötti). Ez a kimagasló siker elsősorban a felkészült szakorvosoknak, a csúcsminőségű fogászati implantátumoknak és a szigorú műtéti és tervezési protokolloknak köszönhető.

Implantatschraube, Implantatkopf und Implantatkrone

A fogászati implantátumok beültetésének lépései:

 • Szakorvosi konzultáció,
 • CT felvétel készítése,
 • CT felvétel kiértékelése, implantátum beültetésének megtervezése,
 • Személyre szabott, pontos árajánlat és kezelési terv készítése,
 • Implantátum beültetése (helyi érzéstelenítésben történik, teljesen fájdalommentes),
 • Varratszedés, kontrollvizsgálat.

A beültetés pontosságát növelni lehet 3 dimenziós, navigált műtéti sablonok alkalmazásával.

Az implantátum beültetését követően a megfelelő csontosodás érdekében pár hónap gyógyulási időt kell hagynunk. Ez általában 6 hónapot jelent, de az egyéni esetektől függően változhat. Alkalmanként azonnali terhelés is történhet: ekkor nem szükséges gyógyulási időt hagyni az implantátumnak. Erről azonban minden esetben az implantológus szakorvos dönt, az adott helyzetnek megfelelően.

A gyógyulási idő letelte után az implantátumot felszabadítjuk, és 1-2 hétig egy úgynevezett gyógyulási csavart helyezünk bele, amely az íny megfelelő esztétikai és funkcionális megformázására szolgál.

Az ínyformázó csavar helyére ezután behelyezzük a megfelelő felépítményt, amely úgy funkcionál, mint a természetes fogaknál a lecsiszolt csonk. Erre pontosan rögzíthető a később elkészülő fogpótlás (pl. korona). A „csonkról” egy rendkívül precíz lenyomatot veszünk, amelynek segítségével a fogtechnikus elkészíti az implantátumra tervezett fogpótlást.

Amennyiben minden pontosan illeszkedik, és minden feltétel megfelelő esztétikailag és funkcionálisan is, a fogpótlás rögzíthető a szájban.

Implantat, Abutment, Krone

Az UF(II) Narrow DIO implantátum

Ez az innováció a legkorszerűbb felületkezelés és a jól átgondolt menetkialakítás legújabb vívmánya. Az új, úgynevezett HSA (hybrid sandblast acid etch) felület két különböző felületi finomsággal rendelkezik, igazodva a csont szerkezetéhez és kisebb csontveszteséget eredményezve. Az implantátum más megoldásoknál gyorsabban behelyezhető, hamarabb integrálódik, és hosszú távú stabilitást biztosít. Az innovatív formának, illetve felületnek köszönhetően a gyógyulási idő a tapasztalatokkal szemben az eddigi 12-16 hétről 8-10 hétre rövidül.

Nobel Biocare

Az implantációs iparág meghatározó vállalata, a Nobel Biocare immár 40 éves tapasztalattal büszkélkedhet a resztoratív fogászat terén végzett tudományos kutatások és fejlesztések tekintetében. A márka nevéhez fűződő első felfedezés P. I. Brånemark fejlesztése, az osseointegráció volt. A Nobel Biocare készítette továbbá az első fogászati implantátumot, és szintén úttörőként iparosította a fogászati implantátumok, illetve a CAD/CAM alapú (számítógép által támogatott tervezésre és kivitelezésre épülő) protézisek gyártását. Azóta is számos innovatív technológiát köszönhet nekik a fogászat, melyek közül több iparági standarddá vált.

A Nobel Biocare vállalat tevékenységének főbb mérföldkövei:

 • 1950: Per-Ingvar Brånemark csontregenerációs kutatása az osszeointegráció felfedezéséhez vezet.
 • 1965: Az első páciens fogpótlása a Nobel Biocare által gyártott titán implantátumokkal. Egy 2007-es röntgenfelvétel igazolja, hogy a beültetett implantátumok tökéletesen működnek. Nem tapasztalható sem csontveszteség, sem gyulladás.
 • 1978: Az implantációs eljárást hivatalosan is engedélyezi a Svéd Egészségügyi Felügyelet.
 • 1983: Matts Anderson kifejleszti a Procera technológiát, mely először alkalmaz CAD/CAM eljárást a fogászati koronák gyártása során.
 • 2002: A Nobel Biocare által bevezetett két új koncepció, az az Immediate Function (az implantátumok azonnali terhelése) és a C&B&I (koronák, hidak, implantátumok) leegyszerűsíti a kezelést mind az orvos, mind a páciens számára.

A Nobel Biocare a világ vezető implantátumgyártó vállalata. Sikere érthető, hiszen a cég nevéhez fűződnek a legjelentősebb fejlesztések és kutatások, valamint ők publikálják a témában a legtöbb tudományos cikket is. A cég által nyújtott garancia szintén egyedülálló a piacon.

Implantációval orvosolható problémák

Egy fog hiánya:

Az egy fogat pótló implantáció során a beültetett implantátumra olyan fogpótlás kerül, amely csak egy természetes fogat pótol, tehát tulajdonképpen egy koronáról van szó.

Több fog hiánya:

A korábban egymás mellett elhelyezkedő, hiányzó fogak pótlására az egyéni igényeknek megfelelően kétféle eljárás létezik:

 1. Természetes fogakra készített híd
  Ez a hídtípus nagy teherbírású kerámiából készül. Természetes fogak esetén a hídpótlás a pillérfogakra rögzül. Ahhoz, hogy a hidat biztonságosan rögzíteni tudjuk, az egészséges pillérfogakat bizonyos mértékig lecsiszoljuk. Az eljárást nem minden esetben lehet alkalmazni, erről a fogorvos dönt az egyéni adottságok alapján. Ezzel a módszerrel a foghiány helyén keletkező további csontvesztés nem kerülhető el.
 2. Implantátumokra helyezett híd
  A legkorszerűbb eljárás, melynek során fogászati implantátumokhoz rögzítjük a természetes kinézetű hídpótlást. Az implantátum melletti egészséges fogakat érintetlenül hagyjuk, nem csiszoljuk le őket. A fogászati implantátumok erős, biokompatibilis titánból készült csavarok, melyek úgy működnek, mint a természetes foggyökér.

Fogatlanság kezelése:

A fogak pótlására használt hagyományos, rögzítés nélküli, azaz kivehető fogsor ma már elavult megoldás, hiszen kényelmetlen és esetenként akár fájdalmat is okozhat. A klasszikus műfogsorral az étkezés és a rágás nehézkes, ráadásul a páciensnek sok esetben le kell mondania olyan ételekről is, melyeket korábban szívesen fogyasztott. A hagyományos fogsor viselésével torzulhat a kiejtés, a beszéd pedig nehézkessé válhat.

A korszerű, innovatív implantációs eljárások azonban megoldást kínálnak a fenti kihívásokra.

Ma már számos modern implantációs fogpótlási módszer áll az Ön rendelkezésére. Ezek segítségével jelentősen javulhat életminősége, magabiztosabbá válhat, illetve ugyanúgy beszélhet és rághat, mint korábban. Ráadásul bátran ehet olyan ételeket, melyeket fogai elvesztése előtt szeretett.

1. Ct-scan

A pontos diagnózis felállításához elengedhetetlen egy 3 dimenziós Nobel Procera scan készítése, amin látható a csont, illetve az állkapocs szerkezete.

2. Tervezés

A Nobel Proceraval lehetőségünk van CAD – tools technika alkalmazására, amivel koronákat, felépítményeket, hidakat lehet mindenki számára egyénién megtervezni.

3. Kivitelezés

A Nobel Procera alkalmazásával, problémamentesen, kiszámíthatóan meg lehet tervezni a munkát, a legnagyobb pontossággal. Minden Nobel Procera termékre 5 év gyári garanciát vállal a Nobel.

Csontpótlás

Csontpótlásra akkor van szükség, ha az implantálás tervezett helyén nem áll rendelkezésre megfelelő mennyiségű és minőségű csont az implantátum befogadására. Ez általában akkor fordul elő, ha a páciens hosszú időn keresztül nem pótoltatja elvesztett fogát, így a foghiány helyén a csont fokozatosan lebomlik. Minél később jelentkezik implantálásra a fogelvesztést követően, annál nagyobb az esély arra, hogy szükséges lesz csontpótló anyagot alkalmazni.

Az adott szituációtól függően a csontpótlás vagy még az implantálás előtt történik egy külön műtét alkalmával, amikor a csontpótló anyag becsontosodása és szervülése után történik csak az implantátum behelyezése hónapokkal később, vagy az implantációval együtt is történhet, amikor csak kisebb csontdefektust kell pótolni és az implantátummal együtt csontosodik be az állcsontba.Különböző csontpótló anyagok használatosak a szájsebészetben, úgy mint állati eredetű, szintetikus csontpótló anyagok és a páciens saját csontja.

Az Evergreen Dental szájsebész szakorvosai kizárólag a legjobb minőségű anyagokat használják, és természetesen egyéni szituációtól függően a legjobb megoldást választják az Ön helyzetének megfelelően.

Honnan derül ki, hogy az én esetemben kell-e csontot pótolni?

Az implantátum beültetését minden esetben gondos tervezés előzi meg. Ehhez szükséges egy panoráma röntgenfelvétel és a még pontosabb tervezés érdekében pedig egy CT felvétel. Ezeket szakorvosaink kielemezve már előzetesen megállapítják, hogy mekkora az esélye a csontpótlás szükségességének.

Hívjon minket vagy írjon nekünk most!

Elérhetőségeink

+36 1 201 0835[email protected]

Visszahívást kérek