Fogászati koronák és hidak

 1. Home
 2. /
 3. Esztétikai kezelések
 4. /
 5. Fogászati koronák és hidak

Ha egy fog nagymértékben sérült vagy görbe, de a gyökér egyébként jó, nincs gyulladás, és ezért megtartható, akkor a fogat gyökérkezelt koronával fedik. A fogkorona védi a fogat, és megoldja a funkcionális és esztétikai problémákat. A koronákkal és hidakkal tökéletesen tudjuk utánozni a valódi fogakat, így még a gyakorlott szemek sem biztos, hogy észreveszik a különbséget a valódi és nem valódi között. A koronák és hidak főként fémmel olvasztott kerámiából vagy teljes kerámiából készülnek.

Ha a hídhoz természetes fogakat használunk, akkor azokat előkészítjük (lecsiszoljuk).

A korona implantátumra is rögzíthető, ha a fog már nem létezik, vagy a károsodás olyan mértékű, hogy azt el kell távolítani és pótolni kell. Ebben az esetben implantátum koronáról beszélünk.

Mikor beszélünk foghídról?

Fogászati hídról akkor beszélünk, ha egy vagy több hiányt protézissel kezelünk. A híd mindig legalább három részből áll, és a hiányt úgy hidalja át, hogy a két szomszédos fogra, amelyek a pillérek, vagy két vagy több, a természetes gyökérrel azonos funkciójú implantátumra rögzítik. Ezután beszélünk a fogászati implantátumokból álló hídról.

A híd elemei egyben koronák is, és szinte minden korona és híd fémből készül kerámia béléssel vagy teljes kerámiából (cirkonkerámia).

A FOGÁSZATI KORONÁK TÍPUSAI

A fogkorona típusa nagyon fontos, a helyzet vagy a páciens kérésének függvényében határozzák meg.

A leggyakoribb korona- és hídtípusok a következők:

e.Max full kerámia korona

Ezt a fémmentes koronatípust egy kerámia blokkból préselik, ezért gyakran préselt kerámia koronának is nevezik. Az E.Max koronák nagyon ellenállóak és úgy néznek ki, mint a természetes fogak, általában az elülső régióban használják, ahol az esztétikumnak nagy szerepe van.

Fémkoronához olvasztott porcelán

Ezek a koronák fémvázzal és kerámiabéléssel rendelkeznek a felszínen. A kerámiával az anatómiai hatás jön létre. Ezek a koronák olcsók, mégis nagyon jó stabilitást és esztétikát biztosítanak. Mind a funkció, mind a megjelenés nagyon jó, ezért ez a leggyakrabban választott koronatípus.

Cirkónia korona

A teljes kerámia koronákhoz hasonlóan a cirkónium koronák is teljesen fémmentesek, rendkívül ellenállóak és a legerősebb rágóerőnek is ellenállnak, ezért gyakran használják őket a hátsó régióban a zápfogak pótlására, ahol a legnagyobb a nyomás. A cirkónium szintén tökéletes erős, tartós, magas esztétikai értékű hidakhoz. Az úgynevezett CAD/CAM-módszerrel (computer-aided-design / computer-aided-manufacture) készül, ami azt jelenti, hogy a koronákat és hidakat digitálisan és egyedileg tervezik, és a gyártást is számítógép vezérli. A fogakat egyenként egy cirkónium-dioxid-blokkból faragják ki, majd anatómiailag kerámiával bélelik.

AZ ÚJ KORONÁHOZ VEZETŐ ÚT

Egy új fogkorona elkészítése számtól függően 5-10 munkanapot vesz igénybe, és a következő lépéseket foglalja magában:

 1. A kezelési terv elkészítése a röntgenfelvétel és a fizikális vizsgálat alapján.
 2. Szükség esetén a fogkő eltávolítása.
 3. A fog előkészítése és a rövid távú ideiglenes korona felhelyezése.
 4. Különböző szondák a korona minden készítési fázisában a forma, illeszkedés, szín stb. ellenőrzése.
 5. A fogkorona véglegesítése.

MENNYI IDEIG TARTÓS A FOGKORONA?

Egy jól elkészített, kiváló minőségű fogkorona, amelyet az Evergreen Dental fogászati laboratóriumában készítenek, legalább 20 évig tart, de sok múlik a páciensen; azon, hogy a páciens hogyan bánik az új fogakkal. A jó szájhigiénia és a professzionális fogtisztítással járó éves ellenőrzések a hosszú élettartam előfeltételei.

A KORONÁK ELŐNYEI ÉS HÁTRÁNYAI

 • Fix megoldás
 • Tartós
 • Menti a fogakat
 • Olyan érzés, mint a valódi fogak
 • Funkciótól függően ellenálló és rendkívül esztétikus
 • Egy az egyben utánozhatja az eredeti fogat, mind alakban, mind színben
 • Nagyon természetesnek tűnnek
 • A hidak esetében az egészséges fogakat le kell csiszolni.
 • A higiénia nagyon fontos, a baktériumtámadások gyulladást és érzékenységet okoznak.

Ne hezitáljon, lépjen velünk kapcsolatba!

  Röntgen felvétel