Fogfehérítés

  1. Home
  2. /
  3. Fogfehérítés

Mindazok, akik már kipróbálták a fogfehérítést, tudják, hogy már néhány árnyalatnyi javulás is nagyon pozitív változást hozhat az ember számára. Ez máris egy újabb ok lehet a mosolygásra. De mi a titka a vakítóan fehér fogaknak, és hogyan lehet hosszú távú hatást elérni? Derítsük ki!

A hófehér fogak ellenségei

Étkezés és italok: A fogak elszíneződése esetén mindig először a kedvenc ételeinkre és italainkra kell gyanakodnunk, mivel általában ezek a fő bűnösök. A piros, savanyú gyümölcsitalok, a kóla, az erősen főzött kávé és tea biztosan elszínezi a fogainkat, ha túl sokat fogyasztunk belőlük.

Gyógyszerek: Nem sokan gondolnak rá, pedig előfordul, hogy az elszíneződést egy-egy gyógyszer vagy gyógyhatású készítmény okozza. Ebben a témában mindig konzultáljunk fogorvosunkkal, mivel ez a mellékhatás ritkán szerepel a csomagoláson.

Cigaretta: A cigaretta sem használ a fogainknak amellett, hogy sok más káros hatása van. A nikotin és a kátrány ellenálló fogkövet hoz létre, amely a fogak színét is károsítja. Egy újabb ok, hogy leszokjunk a dohányzásról!

Fogcsikorgatás: A fogcsikorgatás során maradandó mikrokárosodások keletkeznek a fogakban, ami elszíneződéshez vezet. Mivel jellemzően stresszhelyzetekben csikorgatjuk a fogainkat, a védő sín mellett stresszoldó tevékenységek, mint a meditáció vagy a sport is segítségünkre lehet.

ELŐZZÜK MEG AZ ELSZÍNEZŐDÉST!

Nem játszik szerepet, hogy a fogaink eredetileg vagy fehérítéssel fehérek-e, mindenképpen figyelnünk kell a színükre, ha erre igényt tartunk. A kérdés az, hogyan lehet ezt a legjobban csinálni.

Nagyon hasznos, ha a fent említett ellenségekre odafigyeljünk, például a színes ételek és italok, vagy az elszívott cigaretta mennyisége redukálandó, különösen egy fogfehérítés után.

Azt már említeni sem kell, hogy a napi higiéniával is sokat lehet tenni a javára. A rendszeresen tisztított fogak felülete nagyon megnehezíti a szennyeződések megtelepedését. Ezáltal nagyon fontos, hogy a savanyú ételek és italok (pl. narancs, vörösbor, szénhidrát tartalmú italok) fogyasztása után várjunk a fogmosással, és csak az első fél órában öblítsük ki először vízzel. A savak ugyanis reakcióba lépnek a zománccal, és érzékenyebbé teszik annak felületét. A dörzsölés ebben az állapotban károsíthatja a zománcot.

Figyeljünk a fogkefe erősségére is. A legjobb, ha közepes keménységű fogkefét választunk, abban az esetben, ha érzékenyek a fogaink, puhábbat kell használni. Ezzel és az in-agresszív dörzsöléssel megelőzhető a zománcvesztés. Letörlés esetén fogaink színe sokkal inkább a dentinre, a zománc alatti sárga felületre fog hasonlítani.

FOGFEHÉRÍTÉS A-TÓL Z-IG

A budapesti Evergreen Dental klinika szakemberei általában nem tanácsolják az otthoni fogfehérítő praktikák alkalmazását. Mivel ez egy meglehetősen bonyolult kémiai folyamat, egy nem szakszerű fogfehérítés többet árthat, mint amennyit segít. A legjobb esetben egyrészt az elszíneződéseket és a szennyeződéseket lehet eltávolítani, másrészt viszont az otthoni módszerek drasztikus volta a zománc elvékonyodását okozhatja. Ez nemcsak érzékenységhez és ínykárosodáshoz vezethet, hanem a későbbi ínybetegségek előjele is lehet. Továbbá az otthon használt hatóanyagok általában alacsony koncentrációjúak, ezért lassabban hatnak. A legjobb és legkényelmesebb megoldás, ha szakemberre bízza a fogfehérítést.

Általános tévhit, hogy a fogorvos által végzett fogfehérítés károsítja a fogakat. Szakszerű és gondos kezelés esetén ez nem történik meg. A fogorvos is mindig figyelembe veszi az egyéni körülményeket, és ennek megfelelően határozza meg a hatóanyagok koncentrációját.

A professzionális fogfehérítés általában a fogkő eltávolításával és a fogak polírozásával kezdődik. A lehető legjobb hatás elérése érdekében néha előtte további kezeléseket végeznek, mivel a fogfehérítés a sérült vagy problémás fogak esetében negatívan hat. Sokszor célszerű az esetleges töméseket vagy fogpótlásokat is előzetesen kicseréltetni, mivel ezek nem fehérednek a folyamat során, és színükben eltérnek a többi fogtól.

Az Evergreen Dentalban a fogfehérítéshez LED technológiát használunk, amely lehetővé teszi a fogak akár 8-9 árnyalattal történő fehérítését egy kezelés alatt.

A fogfehérítés folyamata

A klinikánkon alkalmazott fogfehérítési eljárás kíméletes, és nem teszi érzékennyé a fogakat, mint a más klinikákon alkalmazott lézeres kezelés.

Az eljárás során 35%-os hidrogén-peroxidot használunk. Mielőtt a fehérítő anyagot a fogakra juttatnánk, egy speciális ínyvédő sínt alkalmazunk, amely megakadályozza, hogy a fehérítő anyag érintkezzen a lágyszövetekkel. A folyamat felgyorsítása és a fogfehérítés hatékonyabbá tétele érdekében zoom fényt használunk.

A fogfehérítés két menetben történik, kétszer 15 percig tart. Ha a páciens nem elégedett az eredménnyel, kérhet még egy kört. Ekkor már csak 10 percig alkalmazzuk a fehérítőszert. Ennek költségét természetesen az alapár tartalmazza.

Felhívjuk figyelmét, hogy a fogfehérítés után még 1-2 napig világosodhatnak fogai!

Ne habozzon kapcsolatba lépni velünk!

    Röntgen felvétel