fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Klinikánk
  6. /
  7. Mi az az arcüregemelés...

Mi az az arcüregemelés és mikor végezzük?

Amikor fogorvost vagy szájsebészt keres fel, és együtt meghozzák a döntést, hogy implantátumokkal pótolják a hiányzó fogait, akkor előfordulhat, hogy komoly kihívásokkal kell szembesülnie. 

Az implantátumokat az állkapocscsontba ültetik be, és a gyógyulási időszak alatt a csont összeolvad az implantátumokkal, így azok képesek lesznek új gyökérként szolgálni a koronák vagy fogsorok számára.

Ez mind szép, de mi történik akkor, ha nincs elég csontja egy ilyen beavatkozáshoz?

Ez előfordulhat személyes, genetikai tényezők miatt, és összefügghet azzal, hány évet töltött fogak nélkül. Ebben az esetben, ahol hiányzik egy fog, ott a csont nem „használódik”, ezért csonthiány alakulhat ki. 

A csontpótlás egy speciális eljárás, ahol a meglévő csonthoz plusz csontanyagot adnak hozzá. Így lesz elegendő csont az implantátumok számára.

Ha az implantáció a felső állkapocsban történik, akkor sinusliftre van szükség.

Arcüregemelés

A sinus lift, más néven arcüregemelés, egy sebészeti beavatkozás, ahol a szájsebész csontot ad hozzá a felső állkapocshoz. Ez a csontanyag lehet mesterséges vagy természetes eredetű.

A csontanyagot az arcüregek (az orrban jobbra és balra is) és az állkapocs területére helyezik. Az arcüreghártyát felfelé mozgatják, hogy elegendő helyet teremtsenek az implantátumoknak. Mivel ez egy összetett sebészeti beavatkozás, fontos, hogy szakember végezze.

Az Evergreen Dentalban Dr. Simay Attila Főorvos Úr végzi az összes sebészeti beavatkozást. Ő rendkívül jártas és gyakorlott ezen a területen. 

Szájsebész, főorvos
Dr. Simay AttilaFŐORVOS, SZÁJSEBÉSZ ÉS IMPLANTOLÓGUS SZAKORVOS

Miért szükséges arcüregemelés?

Számos oka lehet annak, hogy egy páciensnek szüksége lehet arcüregemelésre. Lehetséges, hogy a felső állkapocs csontja túl alacsony a beavatkozáshoz. Egy másik ok lehet, hogy az arcüregek túl közel vannak az állkapocshoz. A csontvesztés oka lehet a parodontális ínybetegség, a fogvesztés és ennek következtében a csont visszaszívódása. 

Hogyan zajlik a műtét?

Miután elvégezték a CT-vizsgálatot, az orvos meghatározza a szükséges csontmennyiséget, majd megegyeznek a műtét időpontjában. Az Evergreen Dentalnál ezt a műtétet általában teljes altatásban végezzük, így a páciensek észrevétlenül túleshetnek a beavatkozáson. A műtét megkezdésekor az orvos átvágja az ínyszövetet, és megemeli azt, felfedve az alatta lévő csontot. Ezután a sebész egy kis lyukat vág a csonton, a csontdarabot az arcüregbe emeli, és a lyukat csontpótló anyaggal tölti ki. Végül a sebész lezárja a lyukat és a vágást, és megkezdődhet a gyógyulási folyamat.

lady smile

Mi a teendő a műtét után?

A gyógyulási idő minden páciensnél egyedi lehet. Azonnal a műtét után enyhe duzzanat és vérzés jelentkezhet. A műtét után kerülje az orrfújást vagy tüsszentést, mert ezek hatására a csontanyag elmozdulhat, és a varratok meglazulhatnak.

A műtét után fájdalomcsillapítót és antibiotikumokat fog kapni.

Általában körülbelül 6 hónapnyi gyógyulási idő után lehet az implantátumokat beültetni.

Ha kérdése van, ne habozzon, vegye fel velünk a kapcsolatot

    Röntgen felvétel