fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Implantátumok
  6. /
  7. Mikor ajánlott implantátum beültetése?

Mikor ajánlott implantátum beültetése?

dental implant model

Egy fog elvesztése sok szinten befolyásolja az ember mindennapi életét, és egyik sem kellemes. 

Elsősorban fizikai szinten hat, megnehezíti a rágást, fájhat, és kellemetlenséget is okozhat, amennyiben mosolygás vagy beszéd közben láthatóvá válik az elvesztett fog helye. Hosszú távon a foghiány azt is okozhatja, hogy a fogsor nem áll megfelelően, így az állkapocs izmainak keményebben kell dolgozniuk, hogy a fogakat összehozzák, ami néha fájdalmat vagy akár migrént is okozhat. 

Szerencsére a fogászati implantátumok már évtizedek óta megoldást jelentenek. A technológia gyors fejlődésének köszönhetően remek megoldások állnak rendelkezésre, ha egy vagy akár több fog elvesztéséről van szó, függetlenül attól, hogy az trauma vagy örökletes okok miatt következett be.

Mi is az a fogbeültetés és mikor ajánlott?

A fogbeültetés egy ambuláns műtét. Az implantátum titánból és más anyagokból készül, amelyek összeolvadnak az Ön állcsontjával, és “utánozzák” a foggyökeret. Ez a mesterséges gyökér lehetővé teszi a fogorvos számára, hogy rögzítse a pótfogakat, hogy azok stabilnak érezzék és beleolvadjanak a környező fogakba.

Az implantátum stabilitása az állcsont keménységétől függ. Idővel a csont elhasználódik és lebomlik, gyengébb szerkezetet hagyva maga után, amelyre az implantátumot rögzíteni lehet. Lehet a pácienseknek csontpótlásra lesz szükségük, mielőtt fogászati implantátum beültetésére kerülhet sor. Elkerülhető ez a fájdalmas és hosszadalmas folyamat, amennyiben a fog kiesése után a lehető leghamarabb konzultál fogorvosával.

Fogászati implantátum

Létezhet néhány olyan helyzet, amely nem teszi lehetővé az implantátum beültetését. Még növésben lévő gyermekeknél előfordulhat, hogy addig nem lehet fogászati implantátumot beültetni, amíg az állkapocs növekedése és fejlődése be nem fejeződik. Az olyan krónikus betegségekben szenvedők, mint a cukorbetegség vagy a leukémia, szintén nem biztos, hogy jó jelöltek a fogbeültetésre, mivel ezek a betegségek akadályozhatják a műtét utáni gyógyulást. A legtöbb páciens esetében azonban az implantátum a legjobb hosszú távú megoldás.

A fogászati implantátum teljesen helyettesíti a természetes fogat, és harapni és rágni is lehet vele anélkül, hogy elcsúszna, mint ahogy az a fogsorok esetében előfordulhat. A fogsorral ellentétben pedig az implantátumok tartósan kerülnek beültetésre, ami azt jelenti, hogy a tisztítás – napi kétszeri fogmosás és fogselyem használata – a természetes fogak mellett történik. Mivel az implantátumok a belső állcsonthoz rögzülnek, nem terhelik a szomszédos fogakat, mint a foghidak szokták, és a tisztításuk sem igényel különösebb lépéseket.

Hosszabb élettartamú megoldást jelentenek a hídnál vagy a műfogsornál. Senki, még Ön sem fogja észrevenni, hogy fogászati implantátumot kapott. Az implantátumok úgy készülnek, hogy teljesen természetesnek érezzék a szájban. A fogorvos a többi fogának színét és formáját illeszti az implantátumhoz. A fogászati implantátum felfedezésének egyetlen módja a röntgenfelvétel vagy a CT, amelyen látható a fog gyökerét helyettesítő fém.

happy woman in a dental chair

Mivel számos technika és megoldás létezik a különböző fogvesztési helyzetekre, még a részleges vagy teljes fogsorok esetében is, az implantátum hosszú távon biztonságos megoldást jelenthet a páciens egészségének és nem kevésbé a száj esztétikájának javításának érdekében.

Van még kérdése? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

    Röntgen felvétel