fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. A fogfájás házi kezelése...

A fogfájás házi kezelése ünnepek idején

A fogfájás mindig rosszkor jön, de talán akkor a legkínzóbb, ha hétvégén, nyaralás alatt vagy egy többnapos ünnep kellős közepén lep meg bennünket, derült égből villámcsapásként. Néhány házi praktika segítségével szerencsére enyhíthető a fájdalom – legalább addig, amíg eljutunk végre a fogorvoshoz.

A fájdalom mindig jelzés: azt mutatja, hogy mielőbb, lehetőleg azonnal segítségre szorulunk. Fogorvosunk viszont többnyire munkaszüneti napokon épp nem elérhető… Minden kegyetlen fájdalommal járó fogászati probléma esetén javasolt, hogy ha van mód rá, gyorsan keressünk egy ügyeletet, ahol legalább a minimális „tűzoltást” elvégzi az ügyeletes fogorvos. Ha viszont csak saját fogorvosunkban bízunk, akkor nincs más választás, mint bevetni néhány házi praktikát:

Lyukas fog otthoni ellátása

A leggyakrabban egy-egy belobbanó lyukas fog mérgezi meg a pihenés napjait, kibírhatatlan fájdalmat okozva. Ilyenkor ajánlott egy erősebb fájdalomcsillapítót elővenni a gyógyszeres dobozból, amivel pár napig elejét vehetjük a kínlódásnak. De ne áltassuk magunkat: attól, hogy nem érezzük, még jelen van a fájdalom és a vele járó probléma, ezért mihamarabb el kell látogatnunk a fogorvoshoz. Ellenkező esetben még nagyobb bajt okozunk magunknak, pl. egy épp kialakuló és aztán hamar elharapódzó gyulladásnak „köszönhetően”.

Sokan ilyenkor ágynak dőlnek, de jó tudni, hogy célszerűbb ülő vagy félig ülő helyzetet választani, hogy ne áramoljon túl sok vér a fejünkbe, még nagyobb fájdalmat kiváltva.

Letört fog házi kezelése

Ha a hétvégi családi ebéd során véletlenül sikerült rosszul harapnunk, és kitört egy fogunk, akkor a lehető leggyorsabban keressünk fel egy fogorvosi ügyeletet. A helyzet ugyanis nem tűr halasztást, mert a még élő idegekkel rendelkező fog csak pár óráig tárolható. Addig is, amíg eljutunk az orvoshoz, tartsuk nedvesen letört fogunkat, lehetőleg vízben vagy nyálban. Fontos, hogy a szabaddá vált foggyökérhez lehetőleg ne érjünk hozzá, csak magához a foghoz. A gyökér felszínén található kis rostok rögzítik a csontba a fogat, ezért nem szabad megsérülniük.

Ínygyulladás csökkentése

A duzzadt, érzékeny íny házi ellátására a legegyszerűbb megoldás egy vény nélkül kapható szájfertőtlenítő vagy szájvíz. Ha viszont a természetes gyógymódok hívei vagyunk, akkor érdemes nagyanyánk régi módszereihez folyamodni, és gyógyfüves teával, borogatással próbálkozni. A legjobb, ha egyféle gyógynövény helyett egy saját magunk által összeállított keveréket használunk, amely egyszerre fertőtlenít, csökkenti a fájdalmat és mérsékli a gyulladást. Gyógynövények, amikkel nem nyúlhatunk mellé: mirha, eukaliptusz, zsálya, kakukkfű, körömvirág, cickafark, árnika.

Sérült fogpótlások stabilizálása

Az ünnepi vendégeskedések során talán a legkellemetlenebb meglepetés, amikor fogpótlásaink sérülnek valamiképpen, és kénytelenek vagyunk fog nélkül megjelenni a többiek előtt. Ilyen esetekben (pl. ha kiesik egy híd) a protézisrögzítő készítmények között ajánlott szétnéznünk, akár a patikában, akár a drogériában. Ezekkel ideig-óráig stabilizálhatjuk a helyzetet, még ha az étkezések nem is lesznek felhőtlenek. Fontos, hogy éjszakára semmiképpen se hagyjunk a szánkban instabil pótlást, mert fennáll a fulladás veszélye.

A fent leírt módszerek és házi praktikák természetesen csak ideiglenesen oldják meg a problémát: elkerülhetetlen, hogy mielőbb lássa a beteget egy fogorvos. 

Ha Ön is akut fogászati gondokkal küzd, jelentkezzen be hozzánk! Az Evergreen Dentalnál alkalmanként hétvégi időpontok egyeztetésére is van lehetősége.

Vészhelyzet esetén az ünnepek alatt is elér minket e-mailben! Kellemes karácsonyi ünnepeket kíván az Evergreen Dental egész csapata!

KAPCSOLAT

    Röntgen felvétel