fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Fogápolás felsőfokon: a fogköztisztítás...

Fogápolás felsőfokon: a fogköztisztítás fontossága

Kevés alattomosabb dolog létezik a foglepedéknél: a leglehetetlenebb helyekre képes elbújni a szánkban, hogy aztán ott nagy pusztítást végezzen. Szerencsére könnyű ellene felvenni a harcot, bár ez következetességet igényel. Ha fogmosáskor a fogközök alapos tisztításáról is gondoskodunk, akkor esélye sincs nálunk!

Gyakran megfeledkezünk arról, hogy fogaink 5 szájüregben lévő oldalából kettő a mellettük lévő fogak felé néz, ezért lehetetlen elérni őket fogkefével, legyen bármilyen boszorkányos is a kézügyességünk. Attól azonban, hogy nem látjuk, még nagyon is léteznek, ezért a fogak közti rések tisztításához speciális eszközöket kell használnunk. Hogy éppen melyiket, az a fogközök nagyságától függ: kisebb közökhöz elsősorban a fogselyem ajánlott, a nagyobbakhoz pedig inkább a speciális fogköztisztító kefék.

A fogselyem használata

A drogériák polcain megtaláljuk a legkülönfélébb fogselymeket az egyszerűtől a hét nyelven beszélőig. Mégis mindössze egy dolog lényeges: az, hogy minden nap használjuk legalább egyszer, bármilyet is választunk.

A helyes használathoz először is tépjünk le egy kb. 30 centiméteres darabot, tekerjük egyik végét a bal kezünk, a másikat pedig a jobb kezünk középső vagy mutatóujjára. Ezután óvatosan vezessük be a két fog közé – ebben segítségünkre lesz a viasz, amivel a fogselymeket bevonják, hogy jobban csússzanak. Majd mozgassuk finoman föl-le, de közben nagyon ügyeljünk, nehogy megsértsük az ínyünket! Fontos, hogy bármennyire is macerás, ne hagyjunk ki egyetlen fogat sem, hiszen ezzel csak önmagunkat csapnánk be, és a saját egészségünk látná kárát.

Ha esetleg nem elég jó a kézügyességünk, választhatunk olyan fogselymet is, amit a gyártók előzékenyen egy kis villába előre befűztek nekünk. Így biztosan kellően kifeszül a selyem.

Ha igazán profi megoldást keresünk, akkor nekünk valók a superfloss nevű termékek. Ezek 3 különböző vastagságú és anyagú részből állnak, alkalmazkodva a fogközök egyediségéhez. A nagyobb résekhez használjuk a vastagabbat, a szűkebbekhez pedig a klasszikus fogselyem részt.

A fogköztisztító kefe használata

A szintén professzionális fogköztisztításra való ún. interdentális kefe egy mini üvegmosó keféhez hasonlít, és nagyjából úgy is működik. Óvatosan csúsztassuk be a fogak vagy a pótlások, hidak mellé, illetve alá, és mozgassuk lassan, vízszintesen. Itt is figyeljünk arra, hogy az ínyünk ne sérüljön – bár a fogköztisztító kefe természetesen kíméletes, ínybarát anyagokból készül.

Mivel interdentális keféből legalább olyan sokféle kapható, mint fogselyemből, és a funkciójuk is igen változatos lehet, vásárlás előtt érdemes kikérni fogorvosunk véleményét.

Ne felejtsük el, hogy a fogköztisztító kefék a fogkefékhez hasonlóan könnyen összegyűjtik a baktériumokat. Ezért különösen eleinte cseréljük gyakran őket (akár minden alkalommal másikat elővéve), a higiénia és a hatékonyság érdekében – hiszen éppen a foglepedék ellen küzdünk velük, amiben előszeretettel tenyésznek a baktériumok.

Ha Ön igazán igényes fogai tisztaságára, akkor a fogköztisztító eszközök rendszeres használata mellett érdemes félévente egy professzionális dentálhigiéniai kezelésre is ellátogatni fogorvosához. Ennek során a fogápolási tanácsadás mellett fogkőeltávolításra és polírozásra is sor kerül, ami hosszabb távra extra tisztává varázsolja fogait, így hatékonyabban védekezhet a lepedék ellen.

Várjuk bejelentkezését!

    Röntgen felvétel