Láthatatlan fogszabályozás

  1. Home
  2. /
  3. Láthatatlan fogszabályozás

A láthatatlan fogszabályozás egy innovatív kezelési módszer, amely forradalmasította a fogorvosi területet. Ez a módszer lehetővé teszi a fogszabályozás végrehajtását anélkül, hogy hagyományos, kívülről látható készülékeket kellene viselni. Ehelyett a láthatatlan fogszabályozás átlátszó, egyéni készülékek segítségével hozza helyre a fogak állását. Ez a kezelési módszer rendkívül népszerűvé vált, mert diszkrét és kényelmes megoldást nyújt azoknak, akik szeretnék javítani fogaik helyzetét anélkül, hogy feltűnő eszközöket kellene viselniük.

BioAligner sínek

Láthatatlan és kivehető: A fogak sorba állítása nemcsak a fogakra felragasztott rögzített készülékkel, hanem kivehető sínekkel is lehetséges. Ezek átlátszó, vékony, műanyag fóliából préselt sínek, így a külső szemlélő számára gyakorlatilag láthatatlanok, melyek egy mozdulattal, tetszés szerint ki-, és visszarakhatók.

Számítógépes terv és nyomtatás: Lenyomat alapján, a ma ismert legmodernebb eljárással, 3 dimenziós számítógépes tervező program segítségével készül el a terv. A fogak mozgásának folyamata többféle nézetből, videókon megtekinthető. A fogak elrendezése kiindulástól a tervezett helyzetükig, külön-külön és egymásra vetített fényképeken, valamint térben forgatható modelleken is ellenőrizhető. A sínek,  3D nyomtatóval  kinyomtatott, néhány tized milliméteres lépéseket tartalmazó fogmintákra készülnek.

Előnyei

Láthatatlan

Gyakorlatilag észrevehetetlen a külső szemlélő számára.

Fájdalommentes

A láthatatlan fogszabályozás könnyen megszokható és viselése nem okoz kellemetlenséget. Emellett nem fordulhatnak elő véletlen balesetek, így nem szükséges azonnali orvosi beavatkozás.

Jó ár-érték arány

A sínek egyesével, vagy akár egyszerre megrendelhetők.

Esztétikus

Esztétikusabb, mint bármelyik rögzített készülék.

Kiszámítható időarányos költség és részletfizetés

Kiszámolható, hogy a következő átadásig mennyi idő telik el, hány darab sínre lesz szükség és ez mennyibe kerül. Távolban élő, vagy elfoglalt páciens fogszabályozó kezelése megszakítás nélkül folytatható.

Praktikus

Szükség esetén (pl. evés, ivás, fogmosás előtt) kivehető.

Hátrányai

Korlátok: Középvonal, vagy okklúzió beállítása önmagában nem, csak kiegészítő, vagy előkészítő kezeléssel oldható meg.

Együttműködést igényel: Ha a javasoltnál kevesebbet hordja, a kezelés nem fog haladni. Ha gyorsabban cseréli őket, a fogak mozgása lelassulhat, vagy megállhat.

Visszarendeződés: Ha több napra, hetekre abbahagyja a sínek hordását, megindul a fogak visszarendeződése.

Hívjon minket vagy írjon nekünk most!
Telefon:+36 1 201 0835
Hétfő – Péntek 9:00 – 17:00
Email: info@evergreendent.hu

Az elkészítés lépései

  1. LENYOMATVÉTEL: Az orvos digitális lenyomatot vesz intraorális szkenner segítségével. Ez a legmodernebb technológia, ami 100%-os pontossággal veszi le a mintát a fogsorról. A digitális technológiával készült lenyomatot az orvos továbbítja a fogtechnikai laboratóriumnak a szájfotókkal és a panoráma röntgennel együtt.

2. SZÁMÍTÓGÉPES LÁTVÁNYTERV: A digitális, vagy digitalizált lenyomat és a kezelési terv alapján, fogszabályzó szakorvos készíti el a virtuális tervet, a ma ismert legmodernebb eljárással, térbeli számítógépes program segítségével. Ez az internetről letölthető animáció formájában, lépésről lépésre bemutatja, hogyan mozognak a fogak a tervezett helyzetükig. A mozgás folyamata többféle nézetből készült videókon, egymásra vetített képeken és térben forgatható modelleken ellenőrizhető. A felhőben tárolt könyvtár megtekinthető online vagy letölthető.

Megtekintés után, orvosával történő egyeztetés során a terv változtatható. Ha  elfogadásra kerül, a sínek kb. 1 hét alatt elkészülnek.

3. ÁTLÁTSZÓ SÍNEK LEGYÁRTÁSA: Ha a virtuális terv végleges, az orvos jóváhagyása után a laborban kinyomtatják  az összes virtuális mintát egy 3D-s nyomtatóval, amelyek elvezetnek a kívánt eredményhez, majd ezekre elkészülnek a fóliák  és indulhat a kezelés.

A kezelés

KEZELÉSI IDŐ: A kezelési idő, azaz a sínek darabszáma a szabálytalanság mértékétől függően, néhány, vagy több hónap is lehet.

VISELÉSE ÉS KIHORDÁSI IDŐ: Habár tetszés szerint kivehetők és visszarakhatók, ha az orvos másképpen nem rendeli, a síneket 2 hetente cserélve, napi 20-22 órán át kell viselni. Hatásukat rövidebb idő alatt is kifejtik, de eltávolításuk ideje alatt a gyökerek tartó rosthálózat eredeti helyük felé húzza vissza őket.

A LEMEZEK ILLESZKEDÉSE: Minden egyes sín tulajdonképpen egy-egy lépés a megtervezett állapot felé, ezért a sínek kezdetben nem illeszkednek tökéletesen a fogakra.

FELHELYEZÉS ÉS ELTÁVOLÍTÁS: A sínek eltávolítását kezdetben megkönnyítheti egy segédeszközt, amellyel a szélekbe kapaszkodva a sín megragadható.

FOGMOSÁS ÉS TISZTÍTÁS: Étkezés előtt távolítsa el. Étkezés után, visszahelyezés előtt javasolt egy gyors fogmosás. A sínt naponta legalább egyszer fogkefével és fogkrémmel tisztítsa meg. Fertőtlenítéséhez fogszabályozó készülék tisztító tabletta (pl. Corega), citromsav-, vagy szódabikarbóna vizes oldata (1 késhegynyi egy pohár vízben feloldva) ajánlott.

Egyéb tudnivalók

EGYÜTTMŰKÖDÉS ÉS EREDMÉNYESSÉG: A sikeres kezelés érdekében a páciens részéről tökéletes együttműködésre van szükség. A készülékrendszer néhány napos megszokást igényel. Hosszabb idő kihagyása után, az aktuális sín nem megy szájba. Előfordulhat, hogy a fogak visszarendeződése nem az előző lépéseknek megfelelően történik, ezért egyik korábbi sín sem illeszkedik a fogakra. Ebben az esetben új lenyomat és terv alapján, új sorozat elkészítése válhat szükségessé.

ORVOSI ELLENŐRZÉS: Orvosi ellenőrzés nélkül nem alkalmazható. A kezelés során a kontrollok és az aktuális sínek átadása általában kéthavonta történik. Abban az esetben, ha viselésével bármilyen probléma jelentkezik (töri, nyomja, nem helyezhető fel) keresse fel kezelőorvosát. Gyullad íny esetén a fólia fájdalmat okozó széleiből vágjon le náhány mm-es csíkot. A túlzott nyomásának hatására, fehéres, vérszegény foltok alakulhatnak ki. Az ischemia nem okoz maradandó károsodást az ínyben, vagy a fogakon.

VISSZARENDEZŐDÉS KEZELÉSE: Bármely okból történő megszakítás miatti visszarendeződés egy részében a kezelés a meglévő minták alapján, visszalépéssel folytatható. Másik részben részben azonban új terv és új sínek gyártására lehet szükség.

KOCKÁZATOK: Mint minden orvosi tevékenységnek, a fogszabályozásnak is vannak kockázatai, előre nem látható hatásai. Fogszabályozás alatt a gyökérfelszívódási hajlam fokozódik. Korábban traumatizált, vagy gyökértömött fog mozgatása szintén kockázatot jelenthet. Ritkán allergiás reakció is felléphet. Nem megfelelő szájápolás esetén fogak körüli íny visszahúzódhat, csonttasakok képződhetnek. Az állkapocsízület nem mindig alkalmazkodik az új helyzethez, ezért időlegesen ízületi fájdalom, kattogás is létrejöhet. Azok a fogak, amelyeket nem fedi a sín, kiemelkedhetnek a szomszédos fogakhoz képest.

Gyakran Ismételt Kérdések

Most adták át a síneket és már az első sem illeszkedik pontosan a fogaimra!

A sínek nem a fogak aktuális állapotára készültek, hanem egy átállított helyzetről, a fogakat így tudják mozgatni, ezért nem is illeszkedhetnek úgy, mint egy retenciós sín.

Nagyon töri a sín széle az ínyemet! Levághatom ott, ahol sért?

Igen, a sín széleiből bártan levághat ott, ahol sérti, vagy nagyon nyomja. Célszerű körömvágó ollót használni, hogy ne legyen sorjás vége.

Ehetek és ihatok a sínekkel?

Napi 2 óra van arra, hogy a sínek nélkül azt csináljon, amit szeretne. Evéskor, iváskor és fogmosáskor vegye ki a síneket és utána rakja vissza!

Egyik nap nem hordtam az ajánlott napi 22 órán át a síneket. Tovább léphetek egy következő sínre?

Egy sínt általában 2 hétig ajánlott hordani, napi 22 órán át. Ez biztosítja a megfelelő csontátépülést! Ha egyik nap ez nem teljesül, akkor azt a napot ne számolja bele a két hétbe! 

Felraktam az első sínt és nem tudom levenni! Lehet, hogy nem a megfelelő minőségű síneket kaptam?

A sínek egy jellegzetes, rugalmas műanyag fóliából készülnek, amelyeket felmelegítve, vákuumban préselnek rá a setup mintákra. A fogak felszínén levő nyál felületi feszültsége és a fogakra ragasztott kiegészítők tovább növeli a tapadás erősségét. A sínek külső, hátsó széleiben kapaszkodva a felsőt le- és előre felé, az alsót fel- és előrefelé irányuló, jobb és bal oldalon felváltva billegtető mozgással tanácsos levenni. Ha nem sikerül, akkor használja a levevő segédeszközt, vagy várjon 1 órát, és ezután már könnyebben eltávolítható.

Hány éves kortól javallott láthatatlan fogszabályzó használata?

14 éves kortól ha a fogváltás megtörtént és teljesen megbízható a páciens hogy hordani fogja a síneket.

Maradt kérdése? Vegye fel velünk a kapcsolatot!

    Röntgen felvétel