1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Ragaszkodjon fogaihoz: harcoljon a...

Ragaszkodjon fogaihoz: harcoljon a fogágybetegség ellen!

Sok ember rémálma, hogy az idő előrehaladtával kihullanak a fogai. Ezzel szemben kevesen tudják, hogy a fogvesztés egyik legfőbb oka, a fogágybetegség milyen hatékonyan gyógyítható. Feltéve, hogy a rendszeres fogorvosi ellenőrzések során időben felismerjük… Érdemes Önnek is odafigyelnie, mert a magyarok 80-90%-a szenved a problémától, így sajnos könnyű az érintettek közé kerülni.

A fogágybetegség kialakulásának okai és veszélyei

Mint sok más fogászati problémáért, úgy a fogágybetegségért is elsősorban a lepedék tehető felelőssé, különösen, ha sokáig időzik a szájüregben. Ekkor ugyanis bőven van alkalma elszaporodni szánkban a káros baktériumoknak. A megfelelő ápolás miatt felhalmozódó lepedék először fogkő kialakulásához vezet. A szervezet ilyenkor gyakran elkezd védekezni: heveny gyulladás léphet fel vagy ödémássá, gennyezővé válhat az íny. A fogágybetegséget tehát elsősorban az elhanyagolt szájhigiénia okozza, így gondos fogmosással, fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatával, és gyulladáscsökkentő szájvízzel enyhíthetőek a tünetek.

Súlyos esetben azonban már a fogágyat is megtámadják a baktériumok, a szöveteket károsítva: ekkor lassan visszahúzódik a fogíny. A gyulladás akár a csontot is pusztíthatja, aminek hatására elkezdenek mozogni a fogak.

Ritkábban ugyan, de előfordul, hogy a fogággyal kapcsolatos problémákat egyéb betegségek okozzák (pl. cukorbetegség, immunbetegség stb.), sőt: a terhesség idején is hajlamosabbak lehetnek erre a kismamák.

Nagyobb gond, amikor a fogágybetegség gócot képez a szervezetben, ezáltal egyéb betegségeket előidézve. Ilyenkor a felhalmozódott baktériumok a vér útján megkörnyékeznek más szerveket is, többek között akár cukorbetegséget, szív- és érrendszeri problémákat, tüdőbetegségeket stb. okozva. Fogunkat védve tehát általános egészségünket is nagyobb biztonságban tudhatjuk!

A fogágybetegség tünetei

A fogágybetegség esetében különösen fontos, hogy a lehető leghamarabb felismerjük az első jeleit, és gyorsan cselekedjünk, hiszen előrehaladott állapotban akár a fogak elvesztését is okozhatja. Ha a következő tüneteket észleljük magunkon, ajánlott azonnal bejelentkezni a fogorvosunkhoz egy rutinellenőrzésre, illetve egy professzionális, megelőző hatású fogtisztításra:

fogmosás és fogselymezés során jelentkező ínyvérzés
gyulladt, érintésre érzékenyen vagy akár fájdalommal reagáló fogíny (különösen a fognyaknál)
mozgó vagy a helyükről elvándorló fogak
kellemetlen lehelet (a fogmosás ellenére is)

Hatékony kezelési módok

Fogágybetegség gyanúja esetén a fogorvos először is röntgent készít, hogy tisztán lássa, mekkora a baj.

Ezután általában professzionális fogtisztítás következik, fogkőeltávolítással és polírozással, illetve a kiálló tömések és koronák lekerekítésével. Mindez megnehezíti ugyanis a lepedék megtapadását a fogakon és az ínyen.

Ha a tisztítás nem hoz javulást, akkor sor kerülhet a fogak mellett kialakuló tasakok alaposabb kitisztítására is.

Súlyosabb esetekben műtétre lehet szükség. Ennek során általában a gyulladt szöveteket oprerálja ki a szájsebész, de néha a csontok pótlása is szükségessé válik, hogy stabilabbá váljon a fogsor. A műtétre azonban többnyire csak egy hosszabb kezeléssorozat után kerül sor.

Bármilyen típusú kezelésre legyen is szükségünk, a legfontosabb a gyorsaság. Ma ugyanis a modern parodontológiai eljárásokkal a legtöbbször megmenthetőek a fogak. De csakis akkor, ha nem hagyjuk elharapózni a problémát, hanem időben megtesszük a szükséges lépéseket.

Előzze meg fogai elvesztését: várjuk klinikánkon egy alapos parondontológiai szűrésre! Jelentkezzen most!