fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Félelem helyett bizalom –...

Félelem helyett bizalom – stresszoldás a fogorvosnál

Ha megkérdezik tőlünk, mi mindentől tartunk az életben igazán, akkor a toplistánkon szinte „hagyományosan” ott szerepel a fogorvostól való félelem.

Pedig a modern és hatékony érzéstelenítési, illetve stresszkezelési módszerek segítségével ma már szinte minden kellemetlenséget kizárhatunk.

Elárulunk néhány trükköt és titkot, amivel minimálisra csökkenthető a félelem – és persze a fájdalom.

Tegyük a szívünkre a kezünket: ha fogászati kezelésről van szó, akkor mindig nagyon kreatív módon gyártjuk a jobbnál jobb kifogásokat. Ez viszont sajnos önátverés: csak tovább rontunk vele a helyzetünkön. Hiszen minél korábban merészkedünk el a fogorvoshoz, annál hamarabb szerezhetjük vissza a jó közérzetünket. Ráadásul azt is megelőzhetjük, hogy idővel a problémák súlyosbodjanak, még több kínlódást okozva.

A technikai és tudományos fejlődés ma már olyan gyors és hatékony érzéstelenítési módszereket, illetve kíméletes eszközöket ad a fogorvosok kezébe, amelyek segítségével a kellemetlenség minimalizálható. Sőt: az esetek többségében teljes fájdalommentességre számíthatunk. Az innovatív, új eszközök abban is segítenek, hogy a kezelés időtartama jelentősen csökkenjen a korábbi gyakorlattal szemben.

De hogyan csökkenthetjük a stresszt mi magunk, hogy elszálljon minden aggodalmunk?

Néhány pofonegyszerű praktika segítségével:

Olyan fogorvost válasszunk, akinél pontosan betartott előjegyzés van, és garantáltan nem kell sokat várni. Így nincs időnk azon morfondírozni, hogy miféle „szörnyűségek” fognak történni velünk.

Ha mégis várnunk kell pár percet, ne kezdjünk el rágódni a helyzetünkön, inkább tereljük el a figyelmünket: lapozgassuk a váróba kikészített színes magazinokat, vagy böngésszünk a mobilunkon.

Sokat segíthet a fogászat kellemes légköre is. Az Evergreen Dentalnál éppen ezért nagyon ügyeltünk arra, hogy megnyugtató környezetet teremtsünk: stresszoldó hatású, zöld színű berendezéssel és egy kényelmes, otthonos nappali hangulatával várjuk pácienseinket.

Kérjünk alapos tájékoztatást a fogorvosunktól arról, hogy pontosan mi fog történni a kezelés során. Természetesen ezt egy jó szakember magától értetődően megteszi, így nem érhet meglepetés minket.

Biztassuk magunkat azzal, hogy nem vagyunk egyedül az aggodalmunkkal. Ezt fogorvosunk is jól tudja, így rutinosan meg tud nyugtatni minket. Ha mégsem, akkor érdemes átgondolnunk, hogy jó szakembert választottunk-e, hiszen a bizalom alapvető a páciens-orvos kapcsolatban.

Álmodozzunk egy kicsit a végeredményről: egy szép, egészséges fogsorról, és az ezzel járó magabiztosságról. Egy kis ajándékkal is meglephetjük magunkat a kezelés után, „hősiességünk” jutalmaként.

Haladjunk lépésről lépésre: ha hosszabb kezeléssorozatra van szükségünk, akkor először csak egy kisebb beavatkozásra vállalkozzunk. Később, amikor megjött a bátorságunk, már jöhetnek a komolyabbak.

Sokan inkább a saját kezükbe veszik a fájdalomcsillapítást, és bekapnak egy-egy tablettát a kezelés előtt. Ne tegyünk, mert ez csökkenti az orvos által beadott szer hatását. Ha mégis nagyon rettegünk, akkor egy nyugtatót azért bevehetünk.

Miután mindent bevetettünk, mégsem sikerült teljesen megnyugodnunk, akkor se gondoljuk azt, hogy reménytelenek vagyunk. Ilyenkor a megoldás az altatásos fogászat, ami garantálja, hogy a kezelés során ne érezzünk semmit. Az ébredés és egy rövid pihenő után rögtön hazamehetünk, immár egészséges, rendezett fogakkal.

Ugye, ezek után Önnek is nehéz kifogást találnia? Jelentkezzen be most, hogy mielőbb túllehessen a kezelésen!