1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Jó társasághoz kellemes lehelet

Jó társasághoz kellemes lehelet

Az emberek társaságban igyekeznek tapintatosak lenni, ezért kicsi az esély arra, hogy bárki jelezni fogja felénk, ha kellemetlen a leheletünk. Ha tehát nem szeretnénk, hogy elhúzódjanak mellőlünk, akkor nekünk kell akcióba lépni, és megelőzni a problémát. Ellenőrizzük leheletünket rendszeresen, és tegyünk a szájszag ellen – mert ez egyszerűbb, mint hinnénk!

A kellemetlen lehelet okai

Mint annyi más fogászati problémáért, a szájszagért is a szájüregben tenyésző baktériumok a felelősek. De természetesen minden éremnek két oldala van: ezek a baktériumok alapvetően nagyon hasznosak, hiszen segítenek az élelmiszerekben található fehérjék lebontásában. A természetes kémiai folyamat során azonban kéntartalmú vegyületek keletkeznek, amelyek sajnos kellemetlen szagúak.

Ám a kémia másképpen is befolyásolhatja a leheletünket. Egyes diéták vagy tisztítókúrák, böjtök acetonossá tehetik azt, de ez nem ritka cukorbetegeknél sem, ha a vércukorszintet nem sikerül jól beállítani. A diabéteszen túl számos más betegség is felelőssé tehető a szájszagért, pl. emésztőszervi problémák, tüdőbetegségek, nyelőcsőtágulat – és természetesen a fogászati betegségek, amelyek elkerülése érdekében ajánlott félévente ellátogatni a fogorvoshoz egy rutinellenőrzésre. De a betegségek mellett az is előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek tehetnek a kellemetlen leheletről.

A fentiek mellett szájszagot okozhat bármi, ami szárítja a száj belsejét vagy megváltoztatja annak pH-értékét: ezek hatására ugyanis elszaporodnak a baktériumok. Ilyen lehet a kávé, az alkohol, az édességek vagy a dohányzás. A szánk jellemzően kiszáradással reagál az alvásra (főleg, ha horkolunk) és a repülésre: ilyenkor kevesebb nyál termelődik, így a leheletünk is kellemetlenné válhat. Szintén szájszaggal válaszolhat a szervezet, ha kihagyjuk a reggelit, ugyanis reggel az étkezés során kezd el a nyál újratermelődni, csökkentve a száj szárazságát.

A lehelet tesztelése

A saját kellemetlen leheletünket sokszor nem vesszük észre, de a környezetünk annál inkább. Ezért naponta többször érdemes „letesztelni”, milyen illatú a szánk. Ezt megtehetjük, ha megnyaljuk kézfejünket, és amint megszáradt a nyál, megszagoljuk a bőrünket. Ugyanígy a fogselyem szaga is árulkodó lehet. De az is rossz jel, ha fehéres lepedéket látunk a nyelvünkön. Ilyenkor mielőbb tegyük meg az óvintézkedéseket: ha más lehetőségünk nincs, rágógumizzunk – de a legjobb egy alapos fogmosás, ahol a nyelvünk tisztításáról sem feledkezünk meg.

Praktikák a szájszag ellen

A kellemetlen lehelet ellen a leggyorsabb megoldás a már említett cukormentes rágógumi, amely serkenti a nyáltermelést, így csökkentve a szájüregben tenyésző baktériumok mennyiségét. A rágógumihoz hasonlóan erősen nyáltermelő hatású, ha almát, sárgarépát vagy keserű ételeket rágunk. Az is fontos, hogy minél több folyadékot igyunk, amivel szintén sokat tehetünk a szájüreg nedvességéért.

Magától értetődik, hogy a fentieken túl az intenzív illatú ételeket is ajánlatos elkerülni, ha társaságban vagyunk, ahol beszélgetnünk kell. Így lehetőleg ne a fokhagymás vagy a nagyon fűszeres ételekre essen a választásunk, amikor vendégségbe megyünk. Fogkrém híján ideiglenesen néhány fűszer is kellemesebbé teheti a leheletünket, pl. a fahéj, a kardamom, a szegfűszeg, de akár a kapor is.

Ezek a praktikák azonban sajnos csak a tünetet szüntetik meg, az okot nem. Így a legelső adandó alkalommal inkább mossunk fogat, és lehetőleg a fogselyemről vagy más fogköztisztító eszközről se feledkezzünk meg. A baktériumok ellen általában jól beválik, ha minőségi szájvizekkel öblögetünk.

A napi fogápolás mellett időnként szükségünk van professzionális ápolásra is, amelyre egy dentálhigiéniai kezelésen kerülhet sor. Ilyenkor a fogorvos eltávolítja a fogkövet, illetve kipolírozza a fogakat. Ez nemcsak (sőt: nem elsősorban) az esztétikum miatt fontos, hanem azért, mert a teljesen tiszta fogsort és szájüreget sokkal kevésbé fenyegeti a fogszuvasodás és az ínybetegségek.

Ha fesztelenül szeretne csevegni, anélkül, hogy a lehelete miatt aggódna, kérjen professzionális segítséget az Evergreen Dentaltól. Várjuk bejelentkezését!