fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Jó társasághoz kellemes lehelet

Jó társasághoz kellemes lehelet

Lehet kellemes lehellet vagy kellemetlen, egy biztos az emberek társaságban igyekeznek tapintatosak lenni, ezért kicsi az esély arra, hogy bárki jelezni fogja felénk, ha kellemetlen a leheletünk. Ha tehát nem szeretnénk, hogy elhúzódjanak mellőlünk, akkor nekünk kell akcióba lépni, és megelőzni a problémát.

Ellenőrizzük leheletünket rendszeresen, és tegyünk a szájszag ellen – mert ez egyszerűbb, mint hinnénk!

A kellemetlen lehelet okai

Mint annyi más fogászati problémáért, a szájszagért is a szájüregben tenyésző baktériumok a felelősek. De természetesen minden éremnek két oldala van: ezek a baktériumok alapvetően nagyon hasznosak, hiszen segítenek az élelmiszerekben található fehérjék lebontásában. A természetes kémiai folyamat során azonban kéntartalmú vegyületek keletkeznek, amelyek sajnos kellemetlen szagúak.

Ám a kémia másképpen is befolyásolhatja a leheletünket. Egyes diéták vagy tisztítókúrák, böjtök acetonossá tehetik azt, de ez nem ritka cukorbetegeknél sem, ha a vércukorszintet nem sikerül jól beállítani.

A diabéteszen túl számos más betegség is felelőssé tehető a szájszagért, pl. emésztőszervi problémák, tüdőbetegségek, nyelőcsőtágulat – és természetesen a fogászati betegségek, amelyek elkerülése érdekében ajánlott félévente ellátogatni a fogorvoshoz egy rutinellenőrzésre. De a betegségek mellett az is előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek tehetnek a kellemetlen leheletről.

A fentiek mellett szájszagot okozhat bármi, ami szárítja a száj belsejét vagy megváltoztatja annak pH-értékét: ezek hatására ugyanis elszaporodnak a baktériumok.

Ilyen lehet a kávé, az alkohol, az édességek vagy a dohányzás. A szánk jellemzően kiszáradással reagál az alvásra (főleg, ha horkolunk) és a repülésre: ilyenkor kevesebb nyál termelődik, így a leheletünk is kellemetlenné válhat.

Szintén szájszaggal válaszolhat a szervezet, ha kihagyjuk a reggelit, ugyanis reggel az étkezés során kezd el a nyál újratermelődni, csökkentve a száj szárazságát.

A lehelet tesztelése

A saját kellemetlen leheletünket sokszor nem vesszük észre, de a környezetünk annál inkább. Ezért naponta többször érdemes „letesztelni”, milyen illatú a szánk. Ezt megtehetjük, ha megnyaljuk kézfejünket, és amint megszáradt a nyál, megszagoljuk a bőrünket. Ugyanígy a fogselyem szaga is árulkodó lehet.

Kellemes lehellet esetén elégedettek lehetünk önmagunkkal, de az is rossz jel lehet, ha fehéres lepedéket látunk a nyelvünkön. Ilyenkor mielőbb tegyük meg az óvintézkedéseket: ha más lehetőségünk nincs, rágógumizzunk – de a legjobb egy alapos fogmosás, ahol a nyelvünk tisztításáról sem feledkezünk meg.

Praktikák a szájszag ellen

Ha kellemes lehellet a cél:

A kellemetlen lehelet ellen a leggyorsabb megoldás a már említett cukormentes rágógumi, amely serkenti a nyáltermelést, így csökkentve a szájüregben tenyésző baktériumok mennyiségét. A rágógumihoz hasonlóan erősen nyáltermelő hatású, ha almát, sárgarépát vagy keserű ételeket rágunk. Az is fontos, hogy minél több folyadékot igyunk, amivel szintén sokat tehetünk a szájüreg nedvességéért.

Magától értetődik, hogy a fentieken túl a kellenes lehellet érdekében az intenzív illatú ételeket is ajánlatos elkerülni, ha társaságban vagyunk, ahol beszélgetnünk kell. Így lehetőleg ne a fokhagymás vagy a nagyon fűszeres ételekre essen a választásunk, amikor vendégségbe megyünk. Fogkrém híján ideiglenesen néhány fűszer is kellemesebbé teheti a leheletünket, pl. a fahéj, a kardamom, a szegfűszeg, de akár a kapor is.

Ezek a praktikák azonban sajnos csak a tünetet szüntetik meg, az okot nem. Így a legelső adandó alkalommal inkább mossunk fogat, és lehetőleg a fogselyemről vagy más fogköztisztító eszközről se feledkezzünk meg. A baktériumok ellen általában jól beválik, ha minőségi szájvizekkel öblögetünk.

A napi fogápolás mellett időnként szükségünk van professzionális szájápolásra is, amelyre fogászatunkon egy dentálhigiéniai kezelésen kerülhet sor.

Ilyenkor a fogorvos eltávolítja a fogkövet, illetve kipolírozza a fogakat. Ez nemcsak (sőt: nem elsősorban) az esztétikum miatt fontos, hanem azért, mert a teljesen tiszta fogsort és szájüreget sokkal kevésbé fenyegeti a fogszuvasodás és az ínybetegségek.

Ha fesztelenül szeretne csevegni, anélkül, hogy a lehelete miatt aggódna, kérjen professzionális segítséget az Evergreen Dentaltól.

Várjuk bejelentkezését!