fbpx
 1. Home
 2. /
 3. Dental blog
 4. /
 5. Koronavírus
 6. /
 7. Koronavírus teszt – gyakori...

Koronavírus teszt – gyakori kérdések

Koronavírus teszt - Kérdések és válaszok

Mi az az újfajta koronavírus?

Az újfajta koronavírust a 2019-es év végén (SARS-CoV-2) Kínában azonosították. Kezdetben 2019-nCoV névvel illették, majd az Egészségügyi Világszervezet (WHO) javaslatára SARS-CoV-2-re keresztelték.

Az általa okozott betegséget COVID-19-nek nevezik.

Mik a koronavírus legjellemzőbb tünetei?

Az újfajta koronavírus okozta megbetegedés leggyakrabban enyhe tünetekkel jár, amelyek az alábbiak lehetnek:

 • láz,
 • köhögés,
 • légszomj,
 • izomfájdalom,
 • fáradékonyság,
 • szaglás és ízlelés elvesztése.

Ritkábban tüdőgyulladás és heveny légzési elégtelenség lép fel. Ez az állapot azoknál a betegeknél alakul ki gyakrabban, akik valamilyen krónikus alapbetegségben (magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, májbetegség, légzőszervi betegség, daganatos betegség) szenvednek.

Hogyan terjed az újfajta koronavírus?

A vírus leginkább cseppfertőzéssel terjed: köhögéssel, tüsszentéssel, kilégzéssel, majd a fertőzött ember környezetében tartózkodó másik emberre. Fertőzött felületek és tárgyak megérintésével a vírus a kézre kerülhet, az arc, a száj, az orr érintésével bejuthat a szervezetbe.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan mennyi ideig marad fertőzőképes a vírus a felületeken, annyi azonban bizonyos, hogy az egyszerű fertőtlenítőszerek elpusztítják.

Lehet-e gyógyítani az új koronavírus fertőzést?

Jelenleg nem ismert 100%-ban hatásos kezelési módja vagy gyógyszere. Legfőbb védekezés ellene az immunrendszer erősítése. Enyhe esetekben a tünetek csillapítása a fontos, a súlyosabb betegek esetében az immunrendszert, a légzést és a keringést támogató kezeléseket alkalmaznak.

Hogyan előzhető meg az új koronavírus megbetegedés?

 • A legfontosabb a gyakori és alapos szappanos kézmosás, vagy legalább 60% alkoholtartalmú kézfertőtlenítő használata.
 • Amennyiben lehetőségünk van rá, viseljünk szájmaszkot, azonban ez önmagában nem elegendő a fertőzés megállításához. Viselése elsősorban mások védelme érdekében javasolt.
 • Köhögés, tüsszentés esetén használjon használjon papírzsebkendőt és azt használat után azonnal dobja ki a szemetesbe, majd mosson/fertőtlenítsen kezet!
 • Lehetőség szerint maradjon otthon és csak a legszükségesebb esetben mozduljon ki, kerülje a társaságot, az érintkezést.

Veszélyes-e az új koronavírus fertőzés a gyermekekre?

A vírust bárki elkaphatja, de az eddig igazolt esetek között a gyermekek száma elenyésző, a megbetegedett gyermekek enyhe tüneteket mutattak.

Mit tegyek, ha úgy gondolom, koronavírussal fertőződtem meg?

Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, haladéktalanul forduljon háziorvosához telefonon! Semmiképp ne személyesen menjen el a rendelésre!

Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak az új koronavírussal szemben?

A koronavírusok hatástalanításához vírusölő fertőtlenítőszerek alkalmazhatók hatékonyan. Emellett a legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is hatásos.

Hol tudok az új koronavírusra szűrővizsgálatot végeztetni?

A budapesti Evergreen Dental Fogászati Klinikán bárkinek lehetősége van előzetes, telefonos időpontegyeztetés után térítés ellenében elvégeztetni magán a szerológiai vizsgálatot.

Milyen koronavírus tesztet válasszak?

Jelenleg 2-féle koronavírus teszt áll rendelkezésre. Az ún. PCR teszt és az ún. szerológiai teszt. A PCR koronavírus teszt a fertőzés első 7-9 napjában ad pontosabb eredményt, a szerológiai teszt pedig ezt követően mutatja meg a fertőzöttséget, 98%-os pontossággal.

A legfrissebb adatok szerint egy darab szerológiai tesztből nagyobb valószínűséggel ki lehet szűrni a Covid-19 fertőzöttet, mint egy darab PCR teszttel.

Az Evergreen Dental Fogászati Klinikán szerológiai teszttel dolgozunk.

Mennyire ad pontos eredményt a szerológiai teszt?

A megfertőződést követő 6-8 napban, a szervezet által termelt antitestek száma alacsonyabb, így ebben az időszakban a teszt pontossága is kisebb. Az ezt követő 20-22 napban az általunk elvégzett koronavírus teszt 98%-os pontossággal szűri ki a fertőzötteket.

Jelentkezzen koronavírus tesztre!

Bejelentkezés munkanapokon 9-16 óra között lehetséges kizárólag a +36 70 477 5173-as telefonszámon!