fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Egészségügyi tippek
  6. /
  7. Miért olyan kellemetlen a...

Miért olyan kellemetlen a fogfájás?

Egy kellemetlen fogfájás nemcsak az egész napunkat, hanem az egész éjszakánkat is tönkreteheti. Nem tudunk dolgozni, nem tudunk pihenni és nem tudunk aludni. Ahhoz, hogy gyorsan visszatérjünk a normális kerékvágásba, azonnal ki kell deríteni az okokat. Ehhez nyújt segítséget kis útmutatónk:

A fogfájás lehetséges okai:

Szuvasodás

A szuvasodás a fogak keményszövetének problémája. A zománc károsodása miatt a kívülről érkező impulzusok, mint a hideg, a hő és a nyomás sokkal erősebben érezhetők, mint általában. A reakció először csak olyan, mint egy áramütés, de később tartósan megmarad. Sok esetben csak gyógyszerekkel lehet enyhíteni a fájdalmat.

Megoldás: a szuvas rész eltávolítása után a hiányzó rész esztétikus töméssel helyreállítható.

Elhalt fog által okozott gyulladás

Ha a fogszuvasodást elhanyagoljuk, vagy akár egy csiszolt fog esetében is előfordulhat, hogy a fog elhal. Ennek következtében a fogcsont csúcsán krónikus gyulladás alakulhat ki, amely akár évekig tünetmentes lehet. A probléma általában állandó fájdalommal jár, de az sem szokatlan, hogy rágáskor érzékenységet éreznek. Szélsőséges esetekben az arc duzzanatát is okozhatja, ami akár életveszélyes problémához is vezethet.

Lehetséges kiváltó ok: gyenge immunrendszer, hő (pl. szauna), hiányzó fogszabályozás.

Megoldás: A budapesti Evergreen Dental klinika fogorvosai mindig a meglévő fogak megmentésére törekszenek. Gyulladások esetén leginkább a mértéktől függ, hogy gyökérkezeléssel megmenthető-e a fog. Amennyiben a gyulladás olyan mértékű, hogy a fog gyökérkezeléssel történő megmentésére már nincs esély, a foghúzás rövid távon megoldhatja a problémát. Az elvesztett fogat esztétikai és orvosi okokból pótolni kell.

A parodontális gyulladás (parodontális gyulladás)

A parodontális gyulladás tünetei lehetnek az ínyvérzés, a meglazult fogak, a rossz lehelet és a fogkő.

Megoldás: Az egyéni szájhigiénés terápia mellett antibiotikumok alkalmazása is alkalmazható a fájdalom enyhítésére.

Bölcsességfog

Manapság az emberek egyharmada szenved a bölcsességfogakkal kapcsolatos problémáktól. A legtöbb esetben a fájdalom a bölcsességfog rossz helyzete miatt jelentkezik. Gyulladás lép fel abban az esetben, ha a bölcsességfog nem nőtt ki teljesen. Tünetei a szúró fájdalom, szájzár, láz és duzzanatok.

Megoldás: Antibiotikumok a fájdalom csillapítására, a gyulladt fog körüli ínyzsákok tisztítása.

A fogzománc elkopása okozta fogfájás

Fogainkat a külső hatásoktól a zománc védi meg. Egészséges zománc esetén a hideg vagy meleg hatások nem okoznak fájdalmat. Ha azonban a zománc valamilyen okból kifolyólag elkopik, az alatta lévő dentin a dentincsatornával együtt szabaddá válik. Ennek a védelemnek a hiánya erőteljesen érezhető.

Megoldás: A fognyak tömése, a hiányzó zománcot fogszínű tömőanyaggal pótoljuk.

A fog belsejének gyulladása

Erős szuvasodás esetén sajnos a fog belseje elfertőződik. Ebben az esetben órákig tartó fájdalom léphet fel. A gyulladás olyan mértékű lehet, hogy már a nyelv érintése is hatalmas fájdalmat okozhat. Ezekben az esetekben csak a fájdalomcsillapítók adnak átmeneti megoldást. Amennyiben ezeket a tüneteket tapasztalja, azonnal keressen fel egy fogorvost.

Megoldás: gyökérkezelés, amely eltávolítja a fertőzött szövetet és megszünteti a fájdalmat. Ez a kezelés helyi érzéstelenítésben történik, ezért nem kell félni semmilyen fájdalomtól, a beavatkozás egyáltalán nem érezhető.

Fogcsikorgatás

Napjainkban elterjedt betegség a fogcsikorgatás. A stresszes életmód, az állandó nyomáshelyzetek vagy a depresszió mind-mind nyomot hagyhatnak a fogakon. A fogcsikorgatás nemcsak éjszaka, alvás közben jelentkezhet, hanem néha egész nap is. Tennünk kell ellene, mert ha a fogak állandó nyomás alatt vannak, a rostjaik túlterhelődnek. Ilyenkor általában nem csak egy adott fognál, hanem egyszerre több fognál is fájdalmat érezhetünk. A probléma jellemzően állkapocs-, halánték- vagy nyakfájással együtt járó probléma.

Megoldás: rövid távon a fogak megóvása érdekében harapási sín viselését javasoljuk. A hosszú távú fájdalomcsillapítás a harapási helyzet helyreállításával érhető el.

Sérült fogak

Hirtelen, erős behatás esetén a fogak kemény szerkezete erősen károsodhat, ami szúrós fogfájást okozhat. Ebben az esetben a megoldás a károsodás mértékétől függ.

Megoldási lehetőségek: Tömés, gyökérkezelés, foghúzás, implantáció és korona.

toothache

Ha bármilyen kérdése van, lépjen velünk kapcsolatba!

    Röntgen felvétel