fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. GYÖKÉRKEZELÉS FOGPÓTLÁS HELYETT

GYÖKÉRKEZELÉS FOGPÓTLÁS HELYETT

Hosszú út vezet odáig, hogy búcsút kelljen mondanunk egy fognak, és pótlásra szoruljunk. A végső lépéshez, vagyis a foghúzáshoz általában a tartós elhanyagolás és a kezelések halogatása vezet, tehát nem egyik napról a másikra történik. A foghúzást azonban könnyű elkerülni, ha időben észbe kapunk. Erre találták ki a gyökérkezelést, ami a közhiedelemmel ellentétben nem jár több fájdalommal, mint egy egyszerű fogtömés. Félelemre tehát semmi ok!

Mikor van szükség gyökérkezelésre?

Több általános tünet is gyanúra ad okot: az evés közben jelentkező fogfájástól a fogérzékenységen és az elszíneződött, barnuló fogakon át egészen az ínygyulladásig. A leggyakoribb intő jel azonban mégis az, amikor már minden inger és külső behatás nélkül is fájdalmasan hasogat a fogunk. Ilyenkor egyértelműen a fogorvosnál a helyünk –  hacsak nem vagyunk mazochisták, és hetekig szenvedni szeretnénk. Házilag ugyanis sajnos nem orvosolható a probléma.

De vajon mi a fájdalom kiváltó oka? Többnyire a fogbélgyulladás, amelyet mély, elharapódzott fogszuvasodás és az ennek következtében kialakuló baktérium túltengés okoz, ami már a gyökércsatornát is megtámadja. Kezelés nélkül ez a szövetek elfertőződéséhez vezethet, sőt: akár csúnya és fájdalmas tályogok is keletkezhetnek.

A gyulladáson túl okozhatja sérülés is problémát, pl. egy sportolás vagy evés közben letört fog. Gyökérkezelésre akkor is szükség lehet, ha túl nagyra sikerültek a töméseink, vagy ha sorozatos, komoly fogászati beavatkozásokon vagyunk túl.

A megelőzés kulcsa a más, fogakat érintő betegségekhez hasonlóan a megfelelő szájápolás. Hogy biztosan helyesen tisztítsuk meg minden nap fogainkat, a legbiztosabb a technikát közvetlenül a fogorvostól megtanulni. Erre egy dentálhigiéniai kezelés jó alkalmat adhat – miközben a fogak további romlásának is elejét veszi.

Hogyan zajlik a gyökérkezelés?

A gyökérkezelés röviden azt jelenti, hogy az orvos eltávolítja a baktériumok által megrongált, beteg fogbelet és idegeket. Ezután alaposan kitisztítja a fog belsejét, majd egy esztétikus koronával lezárja azt.

De mire számíthatunk pontosan, lépésről lépésre a gyökérkezelés során?

Röntgenkészítés: az orvos a felvétel segítségével pontosan megállapítja a probléma jellegét és kiterjedését.

Érzéstelenítés: sokan a fájdalomtól tartanak a legjobban, pedig a gyökérkezelésre szoruló fog idegei többnyire már elpusztultak, így ezt a lépést akár ki is lehetne hagyni (de természetesen mindig sor kerül rá).

Tamponálás: a tökéletes eredmény eléréséhez száraz, nyáltól mentes környezetre van szükség.

Fúrás: hogy hozzáférjen a fog belső részeihez, az orvos lyukat fúr rajta, mint egy tömésnél.

A fogbél és az idegek eltávolítása: a fúrás után a fogorvos segítségével megválunk a sérült, beteg fogrészektől, így megelőzve a probléma súlyosbodását.

Gyökértömés: ezután a kifúrt fog tömése következik, hogy újra, kényelmetlenség nélkül betölthesse fogunk megszokott szerepét.

Korona felhelyezése: legvégül a szakember lezárja a fog kezelt felületét egy koronával, amire szintén a funkcionalitás helyreállítása miatt van szükség.

A gyökérkezelés valóban nem okoz több kellemetlenséget, mint egy fogtömés, viszont megmentheti a fogát a kihúzástól!

Ne halogassa tovább!
Várjuk bejelentkezését klinikánkra:

    Röntgen felvétel