fbpx
 1. Home
 2. /
 3. Dental blog
 4. /
 5. Fogászati blog
 6. /
 7. Kellemetlen lehelet – okok...

Kellemetlen lehelet – okok és kezelés terápia

bad breath

Sok minden megrendítheti az ember önbizalmát, de a kellemetlen lehelet biztosan ezek közé tartozik. A rossz lehelet vagy szájszag minden bizonnyal zavarba ejtő lehet, vagy időnként szorongást is okozhat. Bár sok olyan termék kapható, amely a rossz lehelet megszüntetését ígéri, a legtöbbjük csak átmeneti, mert csak magát a szájszagot kezeli, az okot nem.

A rossz lehelet lehetséges okai

Számos olyan étel, szokás, sőt egészségügyi állapot is létezik, ami miatt rossz szagú lehet a leheletünk. 

A legtöbb esetben a következetes, megfelelő szájápolás és a jó szájhigiénia a kulcsa annak, hogy megszabaduljunk a rossz lehelettől. Vigyázni kell a fogakra és az ínyre is. A rossz szájhigiénia miatt a nyelven is kialakulhatnak baktériumok, ami szintén kellemetlen szájszagot eredményezhet.

Szélsőségesebb esetekben vannak olyan egészségügyi problémák, amelyek rossz leheletet, illetve a szájban maradó rossz ízt okozhatnak. A rossz lehelet a parodontális betegség vagy ínybetegség jele lehet. Ezt a fogkő vagy a lepedék felhalmozódása okozza. Ha az ínybetegség kezeletlenül marad, komolyabb problémákat okozhat, és károsíthatja a fogakat, az ínyt, sőt az állcsontot is. Más egészségügyi állapotok, például légúti fertőzések, cukorbetegség, gyomor-bélrendszeri rendellenesség, máj- vagy vesebetegség is okozhat rossz leheletet.

Egyéb probléma lehet a rosszul illeszkedő műfogsor, a szájban lévő fertőzések és a szuvas fogak. A szájszárazság vagy xerosztómia gyakran a rossz lehelet egyik fő okozója. Ha nincs elég nyál, a száj nem képes megtisztítani magát, ezért a baktériumok és az ételmaradékok nem tudnak távozni. 

A dohánytermékek, mint a cigaretta vagy a szivar nemcsak a fogakat színezik el, hanem más betegségek mellett rossz leheletet is okozhatnak. A dohányosoknál nagyobb a kockázata a parodontális betegségeknek, az ízlelés képességének elvesztésének, az irritált ínynek vagy a szájüregi ráknak.

A kellemetlen szájszag kezelése

A rossz lehelet kezelése nagymértékben függ az állapot okától. 

Ha az ok a rossz szájhigiénia, akkor egy egyszerű fogorvosi látogatás megoldja a problémát, és ha fenntartja a jó szájhigiéniát, akkor nem fog visszatérni.

Ha az ok ínybetegség, akkor szintén fel kell keresnie a fogorvost, de egy kiterjedtebb kezelés lesz szükséges. Valószínűleg parodontológushoz fogják beutalni, aki parodontális tisztítást fog végezni. Eltávolítja a felhalmozódott fogkövet, lepedéket és baktériumokat, amelyek gyulladást okoznak az ínyen.

Ha a rossz lehelet oka valamilyen egészségügyi állapot, akkor először biztos diagnózist kell felállítani, majd az említett egészségügyi állapot kezelésével meg lehet szabadulni a rossz lehelettől.

Hogyan lehet megelőzni a rossz leheletet?

A szájszag nagymértékben csökkenthető vagy megelőzhető, ha néhány dologra odafigyel mindennapjai során. 

Oral hygiene

CSINÁLJA:

 • Mosson fogat és ínyt naponta legalább kétszer 2-3 percig
 • Használjon fluoridos fogkrémet
 • Győződjön meg róla, hogy a nyelvét is megtisztítja megfelelően
 • Tisztítsa meg fogközeit is, fogközti kefékkel és fogselyemmel
 • Rendszeresen járjon fogászati ellenőrzésre
 • Ha műfogsora van, tartsa tisztán, és éjszakára vegye ki
 • Próbáljon meg antibakteriális fogkrémet vagy szájvizet használni

NE CSINÁLJA:

 • Ne dohányozzon
 • Ne fogyasszon sok cukros ételt és italt
 • Ne mosson durván  fogat, mert az vérzést okozhat

Ha bármilyen kérdése van, kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk

  Röntgen felvétel