fbpx
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Vitaminok és ásványi anyagok...

Vitaminok és ásványi anyagok az egészséges fogakért

Ma a csapból is az egészséges táplálkozásra buzdító tanácsok folynak – ami érthető, hiszen mi tehetünk a legtöbbet önmagunkért. A tippek olvasgatása közben viszont ritkán jut eszünkbe, hogy mennyire fontosak a megfelelő tápanyagok akkor is, ha a fogainkról van szó. Pedig a vitaminok és ásványi anyagok hatékonyan védhetnek meg bennünket a komolyabb fogbetegségektől, ezért érdemes közelebbi barátságba kerülni velük.

Fluor

Nem a véletlen műve, hogy szinte minden fogkrémben megtalálható a fluor. Segítségével hatékonyan megelőzhető a fogszuvasodás – ez a mikrotápanyag ugyanis gátolja a saveróziójáért felelős kártékony baktériumok felhalmozódását. A fluor emellett elősegíti a fogzománc szilárdságát, mivel képes beépülni a zománcba.

Természetes forrásai: jó minőségű csapvíz, ásványvizek, hal, (zöld vagy fekete) tea.

Kálcium

A kálcium alapvetően fontos a csontok és a fogak egészségének megőrzéséhez. A fluorhoz hasonlóan beépül a fogzománcba, megakadályozva, vagy legalábbis késleltetve a  fogszuvasodás kialakulását. Hiányára utalhat, ha a fog törékennyé válik. Ennek oka, hogy a kálciumban szegény fogszövet nagyon hasonlóan reagál a csontritkulás áldozatául esett csontokhoz, amelyek szintén igen törékenyek. Ez sajnos egyúttal a fogszuvasodás gyors terjedését is okozhatja.

Természetes forrásai: tejtermékek, hüvelyesek, halolaj, máj, zöld és sárga zöldségek, gabonafélék, káposzta.

D-vitamin

A megfelelő mennyiségű kalciumbevitel mellett ne feledkezzünk meg a D-vitaminról sem, ami a kalcium fogzománcba épüléséhez „asszisztál”, hatékonyabbá téve azt. Így közvetve óvja a zománc egészségét. A D-vitamin hiányáról árulkodik, ha fehér foltok tűnnek fel a fogainkon. Nincs könnyű dolgunk viszont, ha pótolni szeretnénk: nem egyszerű természetes módon a szervezetbe juttatni – de mindenképpen szükséges foglalkoznunk a problémával. A legegyszerűbben pezsgőtabletta formájában juthatunk hozzá.

Természetes forrásai:  napfény (séta, napozás); tejtermékek, tofu, gomba, vaj, tojássárgája, csukamájolaj.

C-vitamin

A C-vitamin főként a fogíny egészségéért felelős. Arról már az iskolában is hallhattunk történelemórán, hogy a régi korok tengerészei sokszor épp a C-vitamin hiánya miatt vesztették el a fogaikat, „köszönhetően” a skorbut nevű alattomos betegségnek. Ma szerencsére ilyen drámai helyzet ritkán fordul elő, de érdemes odafigyelni – különösen azért, mert a szervezet ezt a vitamintípust képtelen sokáig tárolni, így folyamatos utánpótlásra van szükség. A C-vitamin a sebgyógyulás egyik támogatója, így a fogínybetegségekből való felépülésünkben segít – de szerepe van a parodontitisz megelőzésében is. Bár köztudott, hogy a citrusfélék gazdagok C-vitaminban, fogyasztásukat mégse vigyük túlzásba, mert savasságuk maró hatást gyakorol a fogzománcra.

Természetes forrásai: citrusfélék, eper, csipkebogyó, savanyú káposzta, kivi, paradicsom, petrezselyem, zöldpaprika, burgonya, karfiol, karalábé.

B6-vitamin

A B6-vitamin a sejtműködés gördülékennyé tetelében és az anyagcsere szabályozásában vesz részt. Hiányára a szájüreg különféle fájdalmas, gyulladásos betegségei utalhatnak, de erről árulkodik az ún. epernyelv is, azaz a nyelv rücskössé válása.

Természetes forrásai: élesztő, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek (pl. bab, borsó), lencse, hal.

B12-vitamin

A B12-vitamin a vérszegénység megelőzésében kulcsfontosságú, többek között ezért olyan lényeges a pótlása már babakorunktól kezdve. Hiánya levertséggel és fáradékonysággal jár, illetve egyik gyulladást okozhatja a másik után a szájüregben. Emellett árulkodó jel lehet a nyelv kivörösödése és a nyálelválasztás csökkenése. Jó tudni, hogy a sok bosszúságot okozó herpesz kezelésére is alkalmas ez a vitaminfajta.

Természetes forrásai: sertés- és marhahús, tojás, tejtermékek, hal.

A-vitamin

Az A-vitamin elsősorban a fogínygyulladás ellen véd, mert megóvja a nyálkahártyát a fertőzésektől. Ha már megvan a baj, és gyulladt a fogíny, akkor különösen érdemes odafigyelnünk az A-vitamin bevitelére, mert ez az értékes mikrotápanyag elősegíti a sebgyógyulást is. Emellett fogyasztásával hatékonyabban tartható fenn az ínyszövetek és a fogzománc egészsége. Vitaminhiány esetén azonban károsodhat a zománc, gyulladásra hajlamosabbá válhat és kiszáradhat a nyálkahártya, a nyelv pedig berepedezhet.

Természetes forrásai: színes (zöld, narancssárga, piros) zöldségek és gyümölcsök, pl. paradicsom, sárgarépa, narancs, spenót, sütőtök, sárgabarack; hal, belsőségek, tej, vaj, tojás.

Q10-koenzim

Ez a tápanyag elsősorban az immunrendszer fontos támogatója, így nagy szerepe van a fogászati betegségek kivédésében is. A fogínygyulladásnak például gyakran épp a Q10-koenzim hiánya az oka. De ettől függetlenül is érdemes pótolni, mert ha nincs elég belőle a szervezetünkben, annak általános fáradtság és gyengeség lehet a vége.

Természetes forrásai: belsőségek, káposzta, hagyma, olajos magvak és olajos halak, illetve alapvetően az olajok (pl. napraforgó- és szezámolaj).

K-vitamin

A K-vitamin pótlása akkor tehet jó szolgálatot szervezetünknek, ha fogínyvérzéstől szenvedünk. Elsődleges szerepe ugyanis a véralvadás szabályozása. Ha tehát különösen vérzékenyek vagyunk, és nem velünk született rendellenességről van szó, akkor joggal gyanakodhatunk a K-vitamin hiányára.

Természetes forrásai: gyógynövények, növényi olajok, brokkoli, káposzta, spenót.

Ha átgondolt, tudatos és fogbarát táplálkozásra törekszünk, akkor nem érdemes saját fogászati problémáinkat egyénileg diagnosztizálni, beleértve a vitamin- és ásványianyag-hiányt is. Bízza ezt inkább az Evergreen Dental tapasztalt fogorvosaira!

Szeretettel várjuk klinikánkon!

    Röntgen felvétel