fbpx

Esztétikai megoldások

 1. Home
 2. /
 3. Fogászati kezelések
 4. /
 5. Esztétikai megoldások

Ha a fogat már nem lehet töméssel, betéttel helyreállítani, mivel nagy mértékben roncsolódott vagy letört, de még a foggyökér ép, akkor jönnek szóba a koronák, hidak. A korona megvédi a fogat, helyreállítja a rágási funkciót. A mai technológiákkal szinte az eredetitől nehezen megkülönböztethető koronákat lehet készíteni. A koronát nem csak saját fogra, hanem implantátumra is rá lehet helyezni.

Hídról akkor beszélünk, ha foghiány is van, és azt szeretnénk pótolni egy híddal. A hidak tulajdonképpen egymáshoz rögzített koronák. A híd két vége meglévő lepreparált fogakhoz van rögzítve. A híd lehet több tagú, attól függően, milyen a foghiány a szájban.

A korona vagy híd rögzítéséhez mindenképp le kell csiszolni azokat a fogakat, amelyeken a korona vagy híd lesz. A csiszolással elérjük azt, hogy megfelelő terepet, illetve stabilitást adjunk a rögzített koronának, illetve hídnak.

Korona és híd anyagok:

A legelterjedtebb anyag a hidak, illetve koronák esetében a fémkerámia. A fémkerámia alapja egy króm – kobalt ötvözet, amelyre majd felviszik a porcelán réteget. A fémkerámia a legolcsóbb anyag a koronák, illetve hidak esetében.  A munka nagymértékben függ a fogtechnikustól, aki egy lenyomat alapján elkészíti a koronát. Ezek a pótlások, ha tökéletesen vannak megcsinálva, megkülönböztethetetlenek az eredeti fogaktól. A fogtechnikus a páciens eredeti fogaihoz tudja igazítani a híd, korona színét.

Lehetőség van még cirkónium korona, híd elkészítésére is. A cirkónium egy fémmentes, fehér, meglehetősen erős anyag. Ez az anyag adja a korona alapját, majd erre kerül egy porcelán réteg úgy, mint a fémkerámia korona esetében. Nagyon esztétikus és tartós megoldást lehet ezzel az anyaggal elérni, főként a front fogaknál szokták használni. Itt lehet alkalmazni a CAD-CAM technikát, azaz számítógép vezérelt munkafolyamatokat, amik gyorsabb és hatékonyabb megoldást eredményeznek.

A legesztétikusabb megoldás pedig a préskerámia, E-max anyag. Ez egy darab kerámiából van kivitelezve. Nagyon erős és esztétikus megoldásokat lehet ezzel a technikával elérni, ezt is főleg a front fogakra szokták használni.

A héj egy vékony kompozit vagy porcelán réteg a fog frontális részén, amely ragasztva van. A héjak minimális fogászati csiszolás mellett a legjobb megoldások az esztétikai fogászatban. Héjakkal tudjuk korrigálni az elszíneződött fogakat, réseket, kis töréseket, repedéseket, fogformát, egyenlőtlenségeket. Nagy előnye, hogy minimális beavatkozással, remek eredmény érhető el, fémmentesek, nem színeződnek el, esztétikusak és tartósak.

Mit lehet héjjakkal korrigálni:

 • az elszíneződött fogakat
 • réseket
 • kis töréseket
 • repedéseket
 • fogformát
 • egyenlőtlenségeket

A héj előnyei:

 • minimális beavatkozással remek eredmény érhető el
 • fémmentesek
 • nem színeződnek el
 • esztétikusak

Hívjon minket vagy írjon nekünk most! Elérhetőségeink:
+36 1 201 0835info@evergreendent.hu