Kicsi a fog, de erős – fogápolás gyermekkorban - Evergreen Dental
  1. Home
  2. /
  3. Dental blog
  4. /
  5. Fogászati blog
  6. /
  7. Kicsi a fog, de...

Kicsi a fog, de erős – fogápolás gyermekkorban

Sok szülő úgy gondolja, hogy a tejfogak ápolása huszadrangú kérdés, hiszen úgyis hamarosan kiesik mindegyik magától. Az iskolás korú gyerekek többségének azonban már van lyukas foga – és ezt épp a helyes fogápolás hiánya okozza.

Ha viszont nem alakul ki a gyerekben már korán az igény a fogai gondozására, akkor vajon mi védi meg felnőttként a fogászati betegségektől?

Ahogy minden más nevelési kérdésnél, a fogápolás esetében is nagyon igaz, hogy a példamutatás ezerszer hasznosabb, mint hosszasan papolni a gyereknek valamiről, amihez mi magunk sem tartjuk magunkat. Ezért olyan fontos, hogy kiskorban gyakran mossunk együtt fogat, és néha vigyük magunkkal a kicsit a fogorvoshoz– akkor is, ha nincs problémája. 2-3 éves kor körül már hasznos, ha barátkozik a rendelővel és az ott dolgozó nénikkel-bácsikkal, így később bátrabban fog beülni a fogorvosi székbe.

3 éves kor után ugyanis már időszerűek a féléves ellenőrzések.

A szájápolásnak ideális esetben már babakorban el kell kezdődnie. Ha még nincs foga a gyereknek, akkor is törölgessük ki szoptatás után a száját egy tiszta, puha, benedvesített textillel.

A fogzás nem kellemes élmény: ilyenkor enyhítsük a kicsi fájdalmát hűtött rágókákkal és masszírozzuk meg tiszta kézzel a duzzadt, gyulladt fogínyt.

A tejfogak 4-6 hónapos korban jelennek meg. Ekkor már bevethetjük a kifejezetten babáknak készült, ujjra húzható, szilikonos kis kefét, amit rágcsálhat a gyermek. De ha nincs más kéznél, akkor egy nedves textilpelenka is megteszi. Ilyen kicsiknél mellőzzük a fogkrém használatát, mert a babák még nem tudják kiköpni, és káros, ha a gyomrukba kerül.

A 8-10 hónapos baba már kézbe veheti élete első igazi, puha sörtéjű fogkeféjét. Ekkor még természetesen csak játszik vele, az érdemi „munkát” a szülő végzi. Lehetőleg minden este mossunk fogat, az utolsó étkezés után.

Fontos, hogy mindig az életkornak megfelelő méretű fogkefe ajánlott, és 2-3 havonta cseréljük egy újra. A legjobb, ha együtt nézelődünk a drogériában, hiszen a válogatás élmény a gyermeknek. A kefe sörtéje legyen puha, és olyan kicsi, hogy a hátsó fogakat is biztonsággal elérhessük vele.

Ha a gyerek már tud köpni, elkezdhetünk próbálkozni a fogkrém adásával is. De csak nagyon kis mennyiséget használjunk! Válasszunk gyerekfogkrémet, aminek alacsonyabb a fluoridtartalma a felnőtt változaténál. Így biztosan nem adagoljuk túl a fluort, még lenyelés esetén sem.

Az lenne az optimális, ha a nagyobb gyerekeknél már minden étkezés után fogat mosnánk együtt. Ha ez nem megy, akkor legalább reggel, délben és este, illetve édességevés után ne mulasszuk el a fogak tisztítását!

A külső ápolás (fogmosás és rendszeres fogászati ellenőrzés) mellett fontos a belső megelőzés is. Ez nem mást jelent, mint egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozást.

Édességek és cukros üdítők helyett kínáljuk inkább a gyereket alacsony savtartalmú gyümölccsel és zöldséggel, kalciumban gazdag tejjel, sajttal és joghurttal, de jöhet a szénsavmentes ásványvíz, az édesítetlen gyümölcstea és a frissen préselt gyümölcs- és zöldséglevek is.

Jó tudni:

  • 6 éves korig a gyerekek keze még nem elég ügyes a helyes fogmosáshoz, ezért addig felügyelnünk kell minden fogmosást. Legjobb, ha együtt mosunk fogat, így egyúttal jó példát is mutatunk. A nyelvről se feledkezzünk meg, ahol előszeretettel rakódik le a fogszuvasodást okozó lepedék!
  • Az emberi szervezet nagyon okosan gondoskodik a babákról: a fogszuvasodásért felelős baktérium még eredendően nem található meg a gyerekek szájában. Csak a felnőttek fertőzhetik meg véletlenül ezt az egészséges, biztonságos szájflórát. Ezért nem ajánlott közös evőeszközt használni, vagy a szánkba venni a kicsi cumiját.

 

A szülői példamutatás minden szónál többet mond. Önnél is épp aktuális a szokásos féléves fogászati kontroll?

Jelentkezzen be hozzánk, szívesen látjuk gyermekét is!