Ha a fogat már nem lehet töméssel, betéttel helyreállítani, mivel nagy mértékben roncsolódott, letört, de még a foggyökér ép akkor jönnek szóba a koronák, hidak. A korona megvédi a fogat, helyreállítja a rágási funkciót. A mai technológiákkal szinte az eredetitől nehezen megkülönböztethető koronákat lehet készíteni. A koronát nem csak saját fogra, hanem implantátumra is rá lehet helyezni.

Hídról akkor beszélünk, ha foghiány is van, és azt szeretnénk pótolni egy híddal. A hidak tulajdonképpen egymáshoz rögzített koronák. A híd két vége meglévő lepreparált fogakhoz van rögzítve. A híd lehet több tagú attól függően milyen a foghiány a szájban.

A korona vagy híd rögzítéséhez mindenképp le kell csiszolni azokat a fogakat, amelyeken a korona vagy híd lesz. A csiszolással elérjük azt, hogy megfelelő terepet, illetve stabilitást adjunk a rögzített koronának, illetve hídnak.

Stumpfpräparation
Keramikkronen

Korona és híd anyagok:

a legelterjedtebb anyag a hidak, illetve koronák esetében a fémkerámia. A fémkerámia alapja egy króm – kobalt ötvözet, amelyre majd felviszik a porcelán réteget. A fémkerámia a legolcsóbb anyag a koronák, illetve hidak esetében.  A munka nagymértékben függ a fogtechnikustól, aki egy lenyomat alapján elkészíti a koronát. Ezek a pótlások, ha tökéletesen vannak megcsinálva, megkülönböztethetetlenek az eredeti fogaktól. A fogtechnikus a páciens eredeti fogaihoz tudja igazítani a híd, korona színét.

Lehetőség van még cirkónium korona, híd elkészítésére is. A cirkónium egy fémmentes, fehér, meglehetősen erős anyag. Ez az anyag adja a korona alapját, majd erre kerül egy porcelán réteg úgy, mint a fémkerámia korona esetében. Nagyon esztétikus és tartós megoldást lehet ezzel az anyaggal elérni, főként a front fogaknál szokták használni. Itt lehet alkalmazni a CAD-CAM technikát, azaz számítógép vezérelt munkafolyamatokat, amik gyorsabb és hatékonyabb megoldást eredményeznek.

A legesztétikusabb megoldás pedig a préskerámia, E-max anyag. Ez egy darab kerámiából van kivitelezve. Nagyon erős és esztétikus megoldásokat lehet ezzel a technikával elérni, ezt is főleg a front fogakra szokták használni.

.

Ziarkonkrone anatomisch verblendet

Hívjon minket vagy írjon nekünk most!

Elérhetőségeink

+36 1 201 0835[email protected]

Visszahívást kérek