Fogtömés

A fogtömés szerepe

A fogszuvasodás napjainkban népbetegség, amelynek oka az öröklött tényezők mellett elsősorban a nem megfelelő szájhigiénia és az egészségtelen táplálkozás. Jó hír azonban, hogy egyre korszerűbb megoldások érhetők el, mind a megelőzés, mind a helyreállító kezelések terén.

A fogszuvasodás sajnos nem visszafordítható folyamat, viszont szerencsére megállítható, ezért kulcsfontosságú a korai felismerés és a kezelés mielőbbi elkezdése. Szuvasodás esetén eleinte fehéres, barnás folt keletkezik a fog felszínén, ami később továbbterjedve egyre jobban károsítja a fog szöveteit.

A szuvas fog terápiáját elsősorban a tömés jelenti. Ennek során a fertőzött, felpuhult szuvas részeket eltávolítjuk egy speciális fúróval. Mindezt természetesen szükség szerint érzéstelenítés mellett tesszük, hogy Ön fájdalommentesen és nyugodtan ülhesse végig a kezelést.

A tömés készítése során a kialakult üregbe egy speciális tömési technika segítségével juttatjuk be a tömőanyagot. Ennek segítségével újra kialakítjuk a fog eredeti anatómiai formáját, és ezzel egyúttal a funkcióját is helyreállítjuk.

A fogszuvasodáson túl tömésre lehet szükség abban az esetben is, ha Önnek olyan mértékben töredeztek le a fogai, hogy még tömőanyaggal helyreállíthatóak.

Amalgám tömések cseréje

Ha nem funkcionálnak jól régi amalgám tömései és zavarja Önt azok színe is, akkor megnyugtatjuk: nincs egyedül. Magyarországon a felnőtt lakosság jelentős része küzd ugyanezzel a problémával. Sajnos a hátsó fogakban lévő, sokszor feketés színű tömések jól látszódnak beszéd vagy nevetés közben, így akadályozzák Önt abban, hogy felszabadultan viselkedhessen.

Gyakran az amalgámmal tömött fog is szürkés színűvé válik, ugyancsak kevésbé magabiztos mosolyt eredményezve. Fontos tudni azonban, hogy minden tévhit ellenére, az amalgám tömések nem mérgezőek a szervezetre nézve. Az viszont tény, hogy igen sok esetben allergiás tüneteket okozhatnak. Ezért tanácsoljuk az amalgám eltávolítását, illetve szervezetbarát anyagokra történő kicserélését (ilyen a kompozit, a kerámia és az arany). Az Evergreen Dental esztétikai fogorvosai az elavult amalgámnál jóval tartósabb, esztétikusabb és diszkrétebb (fogszínű) tömőanyagot használnak. Ezek a prémium minőségű japán és amerikai tömőanyagok lehetővé teszik, hogy tökéletesen visszaállítsuk vele az Ön fogainak eredeti anatómiáját és színét. A korszerű anyagok esetében maga a tömési művelet is különbözik a hagyományos eljárástól: orvosaink speciális technikával ragasztják a fogakhoz a tömőanyagot. Így érik el, hogy a tömés esztétikus és rendkívül tartós legyen.

A tömés menete

 • A tömést az Ön egyéni igényei szerint általában helyi érzéstelenítéssel kezdjük, hogy a beavatkozás teljesen fájdalommentes lehessen.
 • Amint az érzéstelenítő kifejtette hatását, elkezdjük a fog fertőzött, felpuhult, szuvas részeinek maradéktalan eltávolítását egy speciális fúró segítségével.
 • Ezután a fogat gondosan izoláljuk, hogy semmilyen oda nem illő anyag (pl. nyál, vér) ne kerülhessen a kialakított üregbe. Ez ugyanis rontaná a tömés minőségét és élettartamát a nem megfelelő kötés következtében.
 • Miután a fogat kitisztítottuk és fertőtlenítettük, speciális anyagokkal előkészítjük az üreget a tömőanyag befogadására.
 • Az esztétikus töméseket fényre kötő kompozit anyagokból készítjük, melyeket rétegezve helyezünk el az előkészített üregben. Majd – szintén rétegenként – megvilágítjuk őket egy speciális lámpával, melynek hatására a tömőanyag a fog szöveteihez köt, és tartósan megszilárdul.
 • A megfelelő anatómiai forma és magasság kialakítása után a tömés felszínét egyenletessé és simává finírozzuk, majd fényesre polírozzuk az esztétikus látvány kedvéért.
 • A töméssel helyreállított fog azonnal használható, viszont az evéssel ajánlatos addig várni, amíg az érzéstelenítő hatása teljesen el nem múlik.

A tömés alternatívái

A tömést helyettesítő betét segítségével tökéletesen helyre tudjuk állítani fogainak anatómiai formáját, funkcióját és esztétikus megjelenését.

A betét tulajdonképpen egy olyan „tömés”, amelyet fogtechnikus készít el egy előzetes lenyomat alapján, majd azt az orvos ragasztással rögzíti.

Hasonlóan a töméskészítés menetéhez, először itt is eltávolítjuk a fog szuvas részeit, majd egy olyan alakú üreget fúrunk, amely a legalkalmasabb a betét megfelelő illeszkedéséhez és rögzítéséhez. A műveletek során természetesen nagyon ügyelünk arra, hogy a lehető legkevesebb foganyagot távolítsuk el. Ezután lenyomatot veszünk az Ön fogairól, melynek alapján a fogtechnikus prémium minőségű kompozitból vagy kerámiából elkészíti a betétet, amelyet végül speciális ragasztással rögzítünk.

Az inlay kis kiterjedésű pótlás, melynek nagy előnye, hogy használata során nem kell csücsköket pótolni, mert az anyag csak a fog belsejét tölti ki. Ezzel szemben az onlay már csücsköket is pótol, köszönhetően jóval nagyobb kiterjedésének.

Mikor érdemes a hagyományos töméssel szemben más alternatívát választani?

 • Nagymértékű, többfelszínű fogszuvasodás esetén,
 • gyökérkezelt fogak végleges ellátásaként, fedőtöméseként,
 • ha a harapási magasságot is helyre kell állítani, illetve módosítani szükséges,
 • régi, kiterjedt amalgámtömés cseréjénél,
 • a rágófelszín és anatómiai forma tökéletes helyreállításánál,
 • ha a rágófogak közti hézagok megszüntetése is a célok között szerepel,
 • ha az anyagot hídhorgonyként használjuk fel fogpótlásoknál.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!

  Röntgen felvétel